eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close up of an unrecognizable young businesswoman sitting in her new office and typing on her laptop
Nyitókép: humanmade/Getty Images

Kedd este belenyúlt a kormány a különadók szabályozásába

Napközben megszólaltattuk a Richter elnökét, aki jelezte, nem igazságos a különadó-kivetés. Órákra rá módosítással találkozhatott a Magyar Közlönyben.

Kedd este a Magyar Közlöny több ponton is módosította az extraprofitadóról szóló tavalyi szabályozást.

Mint a Telex felhívja rá a figyelmet, a legnagyobb változás a légi közlekedést érinti; az már korábban ismert volt, károsanyagkibocsátás-alapú lesz ez a különadó, most viszont a korábban rögzített adótételeket is módosították, így 2700 forint helyett 1600 forint lesz az adó 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező repülőgépek adója, míg 5100 forintról 6200 forintra változik a 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező repülőgépek adója, ha az utas végső úti célja Albánia, Andorra Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia, Ukrajna vagy az EU területe. Minden más úti cél esetében a legkisebb kibocsátási kategóriában 3900 forintra csökken az adó 6800 forintról, a legnagyobban 15 600 forintra nő 12 700 forintról, míg a középsőben itt sem változik, marad 9750 forint.

A rendelet kisebb módosításokat tartalmaz a népegészségügyi termékadóról (azaz csipszadóról) és a gyógyszergyártókat érintő különadóról is - tér ki rá a Forbes.

A gyógyszergyártókat sújtó különadóba pedig bekerült egy fél mondat, ami mentesítheti az ágazat egyes szereplőit az adó alól. Ennek értelmében a különadó csak azokra vonatkozik, akiknek a gyógyszeralapanyag-gyártás és a gyógyszerkészítmény gyártása TEÁOR-kódú tevékenységből származó összesített nettó árbevétele meghaladja a teljes nettó árbevétele 33,33 százalékát.

Kedden a különadókról is kérdeztük Bogsch Eriket, a Richter elnökét:

A népegészségügyi termékadónál nem kell a különadót megfizetnie annak, aki az áfatörvény egyes passzusainak és feltételeknek megfelelően továbbértékesítésre vásárol, illetve annak, aki saját, adóköteles termék előállításához használja fel a terméket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×