eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

György László: öt ok, amiért a magyar gazdaság idén is nőni fog

Szinte minden elemző növekedést vár 2023-ban Magyarországon. A Nemzetközi Valutalap 1,8, az OECD 1,5, Európai Bizottság pedig 0,1 százalékos bővülést jelzett, noha korábban még sokkal kedvezőtlenebbek voltak a külső körülmények. Egyebek közt ezt hangoztatta az InfoRádióban a gazdaságfejlesztési minisztérium kormánybiztosa.

György László szerint azért reális elvárás 2023-ra az egy-másfél százalékos bővülés, mert Magyarországon a gazdaság alapjai rendben vannak. A 2008-as válsághoz képest az egyik legfontosabb különbség a beruházási rátában mutatkozik. Magyarországon a koronavírus-válság alatt, majd pedig a gazdaság újraindítása során is sikerült 27 százalék körül tartani a beruházási rátát. Ez 4-5 százalékponttal magasabb az uniós átlagértéknél és 6-7 százalékponttal a visegrádi országok átlaga fölött van.

"Magyarország azért tudja elkerülni a recessziót és 2023-ban is növekedni, mert azok a beruházások, amelyekről tavaly döntöttek, munkába állnak" – hangoztatta a kormánybiztos. Az új kapacitások növelik majd az exportot, és a kivitel lesz az, ami biztosítja majd 2023-ban a magyar gazdaság növekedését.

"Ami jó a Magyarországon működő exportképes vállalatoknak, az jó a nekik beszállító cégeknek is. De ugyanígy húzhatja magával azokat a mikro- és kisvállalkozásokat is, amelyek kiszolgálják az exportcégeket" – folytatta a gazdaságfejlesztési minisztérium kormánybiztosa.

György László úgy véli,

a másik tényező, ami előrelendíti a magyar gazdaságot, az infláció érezhető csökkenése.

A gazdaságpolitika és a monetáris politika együttműködése révén, illetve a környezetünkben lévő infláció mérséklődése miatt az év végére valóban egy számjegyűvé csökkenhet Magyarországon a pénzromlás. Ez élénkíti a belső keresletet, amely viszont tovább gyorsítja a gazdaság növekedését.

A kormánybiztos beszélt arról a 27 indikátorból összeállított mutatóról is, amellyel a közgazdászok a globális ellátási láncokra nehezedő nyomást mérik. A tavalyi év végén ennek értéke visszaállt a korábbi stabil szintre. Márpedig ennek hatása 9-15 hónap alatt be fog gyűrűzni a magyar gazdaságba is. Már most látni – közölte György László –, hogy

megszűnt az alapanyaghiány, így a magyar ipar képes lesz teljesíteni az egyébként nagy exportmegrendeléseit.

"Az ellátóláncok helyreállása körülbelül egyharmad részben felel az inflációért. Egy másik harmadot az energiaárak alakulása tesz ki, és ezen a területen is mérséklődést, illetve stabilizálódást tapasztalni. Míg korábban az európai országok egymást taposták a földgázkészleteik feltöltéséért és ezzel 250 euró körülire emelkedett a földgáz ára, addig most már csak 60 euró körül mozog. A határidős piacokon is ehhez közeli értékeket tapasztalunk, ami ugyancsak arra utal, hogy az infláció az egy számjegyűvé zsugorodhat az év végére" – vélekedett György László.

Van még két nagyon fontos tényező, amely szintén hat a gazdaság teljesítményére. Az egyik a tavalyi aszály, amelyhez hasonló 40-50 éve nem érte a magyar mezőgazdaságot. Az idén reményeik szerint sokkal jobb termés lehet. György László felhívta a figyelmet arra is: az inflációt az is csökkenti, hogy Magyarországnak sikerült megállapodnia az Európai Unióval és így a forint árfolyama stabilizálódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×