eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Betett a nyugdíjpénztáraknak 2022, és még nincs vége

Átlagosan 8-10 százalékos veszteséget könyvelhettek el azok, akik nyugdíj-előtakarékosság céljából megtakarítottak 2022-ben részben a hozamemelkedés, részben a részvénypiacok gyenge teljesítménye miatt.

A Portfolio elemzője szerint nem volt könnyű 2022-ben jó teljesítményt elérniük a nyugdíjpénztári porfólióknak, mert a befektetési termékek piaca is szenvedett, miután sem a részvény-, sem a kötvénypiacoknak nem kedvezett a múlt évi hozamemelkedés. Árgyelán Ágnes, hozzátette: tavaly főként azokkal a portfóliókkal lehetett pozitív hozamokat elérni – akár egészen kiemelkedőt is –, amelyek inkább a kockázatkerülő, például pénzpiaci befektetéseket keresték.

Hasonlóan kedvezőtlen év a 2008-as volt a pénztári szektorban, de akkor sokkal nagyobb visszaesések voltak: akkor előfordultak 20 százalék fölötti mínuszok, míg

tavaly átlagosan 8-10 százalék közötti volt a visszaesés,

bár elvétve voltak rosszabbak is – mondta Árgyelán Ágnes. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy miután a nyugdíjpénztári megtakarítás hosszú távú befektetés, ha egy-két évben rosszabb is a teljesítménye a portfóliónak, az nem azt jelenti, hogy az egész megtakarítási időszakot tekintve rosszul fogunk kijönni.

Miután várhatóan 2023 sem lesz túlságosan nyugodt év, a Portfolio elemzője szerint annak, aki nyugdíj céljából takarékoskodik és fiatalabb, több ideje van, célszerű lehet a pénzét egy kockázatosabb portfólióba tennie, ahol esetleg a részvények vannak többségben a befektetési palettán belül, hiszen ezzel magasabb hozam is elérhető hosszú távon. Annak, akinek már csak néhány év van hátra a nyugdíjig, annak viszont nem biztos, hogy érdemes kockázatot vállalnia, inkább egy kiegyensúlyozottabb, visszafogottabb kockázatú portfólió lehet a célszerű – tette hozzá Árgyelán Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×