eur:
394.4
usd:
370.42
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Minimálbér 2023: számtalan gondot okoz az infláció és az energiaár

Elkezdte a tárgyalásokat a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról döntő konzultációs fórum. Konkrét számok még nincsenek, de cél a reálbér megőrzése – mondta kérdésünkre Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervetek elnöke.

Az infláció és az energiaárak miatt most nagyon nehéz konkrét bérszámot mondani, ezért az induló ülésen ilyen nem is hangzott el sem a munkáltatói, sem a munkavállalói oldal részéről – mondta Mészáros Melinda. Csupán kaptak egy átfogó körképet a hazai gazdaság jelenlegi helyzetéről, kevésbé annak várható kilátásairól, valamint bemutatták a kkv-szektort érintő energiaköltség- és beruházástámogatási programot.

A LIGA elnöke szerint nagyon furcsa a munkaerő-piaci helyzet: azzal együtt, hogy inkább még a munkaerőhiány a jellemző számos területen, párhuzamosan megjelentek komoly létszámcsökkenések is, elsősorban a kölcsönzött munkavállalóknál. Ezért a munkáltatói és munkavállalói oldal is egyetértett abban, hogy szükségesek azok az adattáblák, amelyeket a Pénzügyminisztérium fog a rendelkezésükre bocsátani, és ezek alapján folytatódhatnak majd az egyeztetések.

A tárgyalások során természetesen figyelemmel lesznek az infláció alakulására is, ami jellemzően a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket sújtja leginkább – jegyezte meg Mészáros Melinda, és hozzátette:

„Még az átlagos mértéket is nagyon meghaladó, azaz 30-35 százalékos mértékű inflációval is találkozunk.”

A fentieken túl a gazdasági növekedésre is tekintettel kell lenniük, mindkét oldal fontosnak tartja a munkahelyek megőrzését, de emellett lényeges az is, hogy a reálbéreket szinten tudják tartani, pontosabban lehetőség szerint tovább is tudják emelni – tette hozzá a LIGA elnöke.

Mészáros Melinda arra is kitért, hogy a Pénzügyminisztérium által bemutatott körkép alapján a gazdaság teherbíró képessége – megfogalmazása szerint – összeegyeztethető azokkal a bér- és bérkompenzációs igényekkel, amelyek a következő időszakban a munkavállalók, illetve a szakszervezetek részéről jelentkeztek.

„Hogy mit hoz a jövő, már sokkal kevésbé kiszámítható”, éppen ezért nemcsak a bérekről, hanem a vállalkozások hosszú távú működőképességét biztosító további támogatási és pályázati lehetőségekről is tárgyalnak – emelte ki –, hiszen a vállalkozások működése, életben tartása,

a munkahelyek megőrzése lehet az alapja annak, hogy további bérfejlesztésekről tudjanak egyeztetni.

Nem csak jogszabályokról, energiatámogatásról és hitellehetőségekről van szó, ugyanis ebben az évben jár le a 2+4 éves bérről, illetve járulékcsökkentésről szóló megállapodás, amiben mások mellett szerepelt a szociális hozzájárulási adó folyamatos és jelentős mértékű csökkentése is – mondta. A munkáltatói oldal jelezte: lesznek olyan szektorok, ahol a tovább emelt minimálbér kigazdálkodása jelen körülmények között nehézséget okozhat, ezért kérte a kormányzatot, fontolja meg annak a lehetőségét, hogy a továbbiakban is adó- és járulékcsökkentés formájában is támogassa a vállalkozásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×