eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma
Aratják az őszi vetésű búzát a németországi Brodowinban lévő ökofaluban 2019. július 25-én. A településen 1991 óta folytatnak biodinamikus gazdálkodást, melyet széles körben Rudolf Steiner filozófus-tudós 1924-ben megtartott előadássorozatát követően kezdtek el alkalmazni. Az ökológiai termelés elősegíti a természeti környezet megóvását, a gazdálkodók a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a műtrágyák és a növényvédő szerek használatával szemben.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Egy ritkán emlegetett ok is áll az élelmiszer-áramelkedés mögött

Az ENSZ számítása szerint 2027-ig további 8,5 százalékkal emelkednek még az élelmiszerárak.

Egyes műtrágyatípusok ára 300 százalékkal emelkedett 2020 szeptembere óta: Megan Kaiser, a Kaiser Family Farms egyik tulajdonosa arról számolt be az CNBC-nek, hogy tavaly a műtrágya tonnánkénti ára 270 dollár (104 ezer forint) körül volt, mára viszont 1400 dollárra (540 ezer forint) emelkedett.

"Ez ijesztő. Összeszorul a gyomrom, ha belegondolok, mekkora kockázatot vállal most a családi gazdaságunk" – mondta.

A gazdálkodók kénytelenek ezeknek a költségeknek egy részét a fogyasztókra hárítani, ami magasabb élelmiszerárakat eredményez.

A műtrágya elengedhetetlenül szükséges annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű élelmiszert tudjanak termeszteni.

A Nemzetközi Műtrágyaszövetség becslése szerint műtrágya nélkül a világ népességének csak felét tudnánk etetni.

A gazdák megpróbálnak alkalmazkodni ehhez az új helyzethez. Amikor 2022 tavaszán megkérdezték az amerikai gazdákat arról, hogy mit szándékoznak vetni, többen említették a szóját, mint korábban, aminek hátterében az állhat, hogy a szójabab termesztéséhez kevesebb műtrágya kell, mint a kukoricáéhoz.

A műtrágyaárak akkor kezdtek el drasztikusan emelkedni, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát.

"Elképesztő, hogy a világ mekkora mértékben függ az Oroszországból és Ukrajnából származó műtrágyától" – mondta Johanna Mendelson Forman, az American University School of International Service adjunktusa. Innen származik a világ műtrágyaexportjának 28 százaléka. A gázárak növekedése tovább drágítja ezt a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen eszközt.

Ez azért van, mert

a műtrágya előállításához fosszilis tüzelőanyagokat használnak

– ezáltal az iparág a klímaváltozáshoz is hozzájárul, ráadásul ha a gazdálkodók túlzásba viszik a műtrágyák használatát, a vegyi anyagok a vizekbe is bekerülhetnek, ami környezeti károkat, szennyezést és betegségeket okozhat.

"Nem azt mondom, hogy a műtrágya rossz, de a talajban természetesen fellelhető tápanyagok is rejlenek, Ezeket kell elérhetőbbé tenni, ha egy terület tartalékai kimerülnek" – mondta Ronald Vargas, az ENSZ Globális Talaj Partnerségének titkára.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×