INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

műtrágya

élelmiszer

infláció

Aratják az őszi vetésű búzát a németországi Brodowinban lévő ökofaluban 2019. július 25-én. A településen 1991 óta folytatnak biodinamikus gazdálkodást, melyet széles körben Rudolf Steiner filozófus-tudós 1924-ben megtartott előadássorozatát követően kezdtek el alkalmazni. Az ökológiai termelés elősegíti a természeti környezet megóvását, a gazdálkodók a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a műtrágyák és a növényvédő szerek használatával szemben.

Egy ritkán emlegetett ok is áll az élelmiszer-áramelkedés mögött

Infostart

Az ENSZ számítása szerint 2027-ig további 8,5 százalékkal emelkednek még az élelmiszerárak.

Egyes műtrágyatípusok ára 300 százalékkal emelkedett 2020 szeptembere óta: Megan Kaiser, a Kaiser Family Farms egyik tulajdonosa arról számolt be az CNBC-nek, hogy tavaly a műtrágya tonnánkénti ára 270 dollár (104 ezer forint) körül volt, mára viszont 1400 dollárra (540 ezer forint) emelkedett.

"Ez ijesztő. Összeszorul a gyomrom, ha belegondolok, mekkora kockázatot vállal most a családi gazdaságunk" – mondta.

A gazdálkodók kénytelenek ezeknek a költségeknek egy részét a fogyasztókra hárítani, ami magasabb élelmiszerárakat eredményez.

A műtrágya elengedhetetlenül szükséges annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű élelmiszert tudjanak termeszteni.

A Nemzetközi Műtrágyaszövetség becslése szerint műtrágya nélkül a világ népességének csak felét tudnánk etetni.

A gazdák megpróbálnak alkalmazkodni ehhez az új helyzethez. Amikor 2022 tavaszán megkérdezték az amerikai gazdákat arról, hogy mit szándékoznak vetni, többen említették a szóját, mint korábban, aminek hátterében az állhat, hogy a szójabab termesztéséhez kevesebb műtrágya kell, mint a kukoricáéhoz.

A műtrágyaárak akkor kezdtek el drasztikusan emelkedni, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát.

"Elképesztő, hogy a világ mekkora mértékben függ az Oroszországból és Ukrajnából származó műtrágyától" – mondta Johanna Mendelson Forman, az American University School of International Service adjunktusa. Innen származik a világ műtrágyaexportjának 28 százaléka. A gázárak növekedése tovább drágítja ezt a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen eszközt.

Ez azért van, mert

a műtrágya előállításához fosszilis tüzelőanyagokat használnak

– ezáltal az iparág a klímaváltozáshoz is hozzájárul, ráadásul ha a gazdálkodók túlzásba viszik a műtrágyák használatát, a vegyi anyagok a vizekbe is bekerülhetnek, ami környezeti károkat, szennyezést és betegségeket okozhat.

"Nem azt mondom, hogy a műtrágya rossz, de a talajban természetesen fellelhető tápanyagok is rejlenek, Ezeket kell elérhetőbbé tenni, ha egy terület tartalékai kimerülnek" – mondta Ronald Vargas, az ENSZ Globális Talaj Partnerségének titkára.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018