eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
(GERMANY OUT) Kroatien,  Kroatische Waehrung KUNA   (Photo by Wodicka/ullstein bild via Getty Images)
Nyitókép: ullstein bild

Teljesen elszálltak az árak Horvátországban

Folyamatosan sok ezren pihennek honfitársaink közül Horvátországban, többen meglepődhetnek az élelmiszerboltokban a fizetésnél a kasszánál.

A kuna és a forint árfolyam mozgásának köszönhetően az árcsökkentés egy részét nem érzik majd meg a Horvátországba utazók, amikor fizetnek a kutaknál. Egy hete 52,3 forintot kellett adni egy kunáért, augusztus 9-én azonban – a Barátság kőolajvezeték leállását követő forintgyengülés miatt – 52,9 forintba kerül a kuna egy egysége, írja az Index.hu. Július elején még rosszabb volt a helyzet: akkor az 55 forintot is megközelítette az MNB-középárfolyam.

Az euró bevezetése

Az Európai Tanács jóváhagyta Horvátország belépését az euróövezetbe 2023. január 1-től. Meghatározták a horvát kuna hivatalos átváltási árfolyamát is: egy euróért januárban 7,5345 kunát adnak majd a pénzcserét lebonyolító bankok. Az árfolyam nagyjából egy éve ezen a szinten mozog, az alkalmazkodás a következő hónapokban még szorosabbá válik. Emiatt

a magyarok horvátországi költéseit ezután döntően a forint/euró árfolyam határozza majd meg.

A horvát árakra is hatott az infláció

Egy lap szerint az egyik legnagyobb üzletlánc polcain kapható, élesztő nélküli kenyér kilóra átszámítva ötven kuna – ez 6,6 eurós árnak felel meg. A tengerpartra rendszeresen visszatérő magyarok szerint legalább harminc százalékkal kerül többe a kinntartózkodás, a sima pizzák átszámítva 4500-4600 forintba kerülnek. A horvát áremelkedést jól mutatja a hivatalos Big Mac-index. Eszerint Horvátországban januárban a szendvics 3,2 euró volt. Most a zágrábi McDonald’s honlapja szerint ez az átváltási árfolyam alapján 4,25 euró, vagyis 1690 forint.

A boltok árait nézve is meglepetés érheti az utazókat. Az étolaj literje ott 18-20 kunába, tehát 952-1058 forintba kerül, miközben a KSH-adatok szerint itthon júliusban 732 forint volt az ára. Egy liter tejet tíz kuna, vagyis 529 forintos áron vehetünk, nálunk a 2,8 százalékos ESL-tej árát átlagosan 380. Zöldséget ugyanakkor érdemes a tengernél enni, hiszen a 12-13 kunás, 635-688 forintos paradicsom kilogrammja jelentősen olcsóbb a hazai, 750 forintos árhoz képest.

A horvátokat komolyan aggasztja, hogy az euró bevezetés előtt még további súlyos áremelkedésekkel kell szembesülniük.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×