eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels

"Be sem tanított segédmunkások" ellenére még mindig nagy az emberhiány az építőiparban

Csaknem 30 ezer betanításra váró segédmunkás érkezett a pandémia alatt más ágazatokból az építőiparba, de az ágazatban továbbra is jelentős a szakmunkás- és a mérnökhiány – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A koronavírus-járvány két éve alatt 35 ezer új embert vett föl az építőipar, így a foglalkoztatottak száma meghaladta a 375 ezer főt, ám a más ágazatokból érkező dolgozóknak semmilyen tapasztalatuk nincs az építőipari szakmákban – vázolta a helyzetet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke. Koji László szerint "be sem tanított segédmunkások" érkeztek, ami pedig azzal járt együtt, hogy a minőség és a határidők érdekében a mestereket, mérnököket reggeltől estig oda kell tenni az ilyen összetételű brigádokhoz és közvetlen utasításokkal kell őket ellátni, hogy a munka rendben folyjon.

Az elnök közölte azt is, hogy az üzleti tevékenységet legjobban akadályozó tényezőnek továbbra is a szakmunkás- és mérnökhiányt jelölik meg a kivitelezők. Két megoldás lehet:

  • a kollégákat élő munka mellett kell betanítani, képezni,
  • olyan technológiai megoldásokat kell alkalmazni, hogy a helyszínen leginkább már csak az összeszerelő feladatok maradjanak meg.

A foglalkoztatottak nagy száma és a vállalkozások műszaki felkészültsége várhatóan 5500 milliárd forint éves teljesítményt fog eredményezni ebben az évben.

Koji László szerint továbbra is meg kellene szólítani a Nyugat-Európában munkát vállalt dolgozókat, hogy hazatérjenek, és az unión kívüli harmadik országokból érkező munkavállalókra is nagy szüksége van átmenetileg a magyar építőiparnak. Utóbbi kapcsán az ÉVOSZ javasolja az építési vállalkozásoknak a külföldi építési vállalkozásokkal való közvetlen gazdasági együttműködés erősítését. Az építésügy területén ukrán, szerb, török és fehérorosz székhelyű cégek és munkavállalók mutatnak érdeklődést.

Az ÉVOSZ elnöke szerint a kivitelezést a munkaerőhiány mellett az anyagbeszerzési nehézségek is lassítják, ezáltal a hatékonyságot akadályozva. A várakozások szerint a következő három-négy évben többen mennek el az építőipari szakmákból aktív nyugdíjba, mint ahányan kikerülnek az oktatási rendszerből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×