eur:
393.34
usd:
367.75
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
CHANGFENG, CHINA - JUNE 30: The first vehicle, a Qin Plus DM-i sedan, rolls off the assembly line at BYDs new manufacturing base on June 30, 2022 in Changfeng County, Hefei City, Anhui Province of China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

Hazai pályán szorongathatják meg a Teslát

A sencseni székhelyű BYD az év első hat hónapjában közel 80 ezerrel több elektromos járművet értékesített világszerte amerikai versenytársánál.

A Warren Buffett által támogatott kínai autóipari óriásvállalat, a BYD a legfrissebb adatok alapján letaszította a „trónról” a Teslát az elektromosautó-eladások tekintetében, ezzel markánsan jelezve Kína növekvő dominanciáját az ágazatban.

A sencseni székhelyű BYD az év első hat hónapjában 641 ezer járművet értékesített, ami több mint 300 százalékos ugrás az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Ehhez képest a Tesla 564 000 járművet szállított le az első félévben; fontos viszont megjegyezni hogy mindez úgy jön ki, ha beleszámítjuk a plug-in hibridek eladását is, csak a teljesen elektromos járműveket nézve továbbra is a Tesla a világelső – írja a Portfolio.

A BYD, amely részben a Berkshire Hathaway tulajdonában van, megelőzte a dél-koreai LG-t, mint a világ második legnagyobb elektromos akkumulátor gyártója, a kínai Contemporary Amperex Technology mögött.

A gazdasági portál mások mellett arra is kitér, hogy mindemellett a kínai állam is kiállni látszik az ágazat mellett, az állami televízió június közepén ugyanis arról számolt be, hogy a kormány kiterjesztheti az elektromos autók vásárlására vonatkozó adómentességeket az autóipar fellendítése érdekében – a bejelentést követően a kínai autógyártók részvényárfolyama természetesen megugrott.

Tu Le, a Sino Auto Insights tanácsadó csoport ügyvezető igazgatójának elmondása szerint a BYD termékei számos kritikus EV-piaci szegmenst lefednek. Az erősödő exporttevékenységre reflektálva arra számít a szakember, hogy a BYD hamarosan kihívója lesz a külföldi autógyártóknak hazai pályán is, különösen az Egyesült Államokban.

Nagyon agresszív lépéseket fognak tenni a nemzetközi piacra lépés érdekében

– összegezte Le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×