eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla
A marshalling yard in Hamburg Maschen - Germany.
Nyitókép: mf-guddyx/Getty Images

A háború hatása: növekszik a kereskedelem Németország és a kelet-európai országok között

Jelentős mértékben növekedett a kereskedelmi forgalom az elmúlt hónapokban Németország és a kelet-európai országok között. A motor szerepét Lengyelország, Csehország és Magyarország tölti be. Az Oroszországgal és Ukrajnával a német árucsere egyaránt erősen visszaesett.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nem volt hatással a Kelet-Európával való német külkereskedelemre. Sőt a háború ellenére a kereskedelmi forgalom növekszik – áll a térséggel foglalkozó illetékes német gazdasági bizottság jelentésében.

A 29 országra vonatkozó, az exportot és az importot egyaránt magában foglaló beszámoló szerint a Németország és a térség államai közötti árucsere január és április között 11,6 százalékkal 181 milliárd euróra nőtt. A régióval való német külkereskedelem "megbízható oszlopait" a legnagyobb gazdasági növekedéssel rendelkező kelet-közép-európai országok jelentik.

A német export három legfontosabb piacát a térségben Lengyelország, Csehország és Magyarország jelenti.

Áprilisban a német kivitel a három országba 10-15 százalékkal nőtt.

Michael Harms bizottsági elnök úgy értékelte, hogy 18 évvel az Európai Unióhoz történt csatlakozásuk után a három ország Európa "ipari erőközpontjai" között van. Szavai szerint a német gazdaság is az említett országok erejéből profitál. A bizottsági elnök állást foglalt a kutatás és fejlesztés, az ipar és az energiaszektor területén való kooperáció erősítése mellett, ami a külkereskedelmi forgalomnak is további lendületet adhat.

Jelentős mértékben, több mint 60 százalékkal esett vissza áprilisban az Oroszországba és Fehéroroszországba irányuló német export. Az Oroszországba irányuló német szállítások 1,5 milliárd euróval mindössze 829 millióra csökkentek áprilisban. Eközben az import értéke a megnövekedett energiaárak következtében 42 százalékkal nőtt.

A háborúval és annak következményeivel Oroszország aláássa a kétoldalú gazdasági kapcsolatok alapjait – értékelt Harms, aki szerint a szankciók, a logisztikai és szállítási problémák, továbbá az Oroszországból való kivonulás egyre több német vállalatot érintenek.

Az Ukrajnába irányuló német kivitel áprilisban 34 százalékkal esett vissza a megelőző hónaphoz képest, míg az onnan történő német behozatal csökkenése 9 százalékos volt. Michael Harms rendkívül fontosnak nevezte, hogy a német vállalatok ahol csak lehet segítsék a termelés és ezáltal az ukrán gazdaság működőképességének fenntartását, az emberek megélhetésének biztosítását. Mindezt segíthetik az Ukrajnából történő német importra a közelmúltban életbe léptetett vámmentesítések is – tette hozzá.

A német kivitel áprilisban más relációban is növekedett a háború okozta visszaesés után.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal közlése szerint az EU tagországaiba irányuló német kivitel áprilisban 4,2 százalékkal, az euróövezeti országokba 5.9 százalékkal nőtt. A legfontosabb kereskedelmi partner továbbra is az Egyesült Államok, a német export 7,7 százalékkal növekedett. A Kínába irányuló német kivitel ezzel szemben 4,5 százalékkal visszaesett. Az elsődleges okot a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett kínai korlátozások jelentették.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×