eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Shopping online concept - Parcel or Paper cartons with a shopping cart logo in a trolley on a laptop keyboard. Shopping service on The online web. offers home delivery.
Nyitókép: Tevarak/Getty Images

Kütyüdrágulással is jár a háború

Szállítási útvonalak estek ki, és vannak alapanyagok, amelyek Oroszországból vagy Ukrajnából származnak. A két ország piaca sem kicsi.

Az Sg.hu szakportálon olvasható összeállítás szerint az ukrajnai háború az informatikai eszközök piacán is drágulást hoz, és akár hiány is jöhet a hardverek terén.

Hogy mi vezet ehhez konkrétan?

  • Több alapanyag kiesett
  • számos szállítási útvonal törlődött
  • és a Covid is erőre kapott Kínában.

"Középtávon egy minden eddiginél nagyobb hiánygazdaság előszele várható" – fogalmazott a portálnak Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője. Az orosz-ukrán háború és az Oroszországra kiszabott nemzetközi szankciók miatt

a gyártók túlnyomó része leállította az orosz piacra szánt termékek szállítását,

így a legyártott termékek jellemzően Európában kerülnek majd értékesítésre, ami tavasz-kora nyár környékén túlkínálatot eredményezhet, aztán viszont trendforduló jön, a terheltség miatt egyre dráguló nemzetközi szállítmányozás rendszeréből a háború lezárultáig az Oroszországon átívelő vasúti vonalak is kiestek. Maradt a légi és a hajós szállítás, előbbi sok esetben elérhetetlenül drága, utóbbira pedig akár 30-40 napot is várni kell.

Az IT-szegmens húzóágazataiban eladott darabszámok alapján Oroszország közel Európa-méretű piacnak számít.

További nehézségeket okoz, hogy míg Oroszországba nem akarnak, addig Ukrajnába a háborús helyzet nem is tudnak termékeket szállítani a gyártók, így a magyarnál körülbelül négyszer nagyobb ukrán piac termékeinek is új régióban, jellemzően az EU országaiban kell teljesítenie.

A félvezetőgyártás során használt elemeket – neongáz, palládium és héliumgáz – jelentős részben ukrán és orosz gyárakban állították elő, a koronavírus-járvány és a chipek iránti kereslet növekedése miatt már eddig is problémák voltak az ellátási lánccal, a háború azonban még tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×