eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nagy lendülettel indult be a Zöld Otthon Program

A bankok beszámolója szerint nagy az érdeklődés az új támogatott lakáshitel iránt.

Elindult az NHP Zöld Otthon Program, a Növekedési Hitelprogram részeként elinduló program a zöld lakáshitel piac létrejöttét és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülését segíti elő – hangsúlyozta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte: a feltételek szerint az új hitelből csak olyan új lakás vásárolható vagy építhető, ami már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű és energiafogyasztásának 25 százalékát megújuló energiából kell fedeznie. A program egyúttal hozzájárulhat a zöld otthonok iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítéséhez is – mutatott rá.

A szeptember végén lezárult, a járvány hatásainak tompítása érdekében, válságkezelő eszközként tavaly áprilisban elindított NHP Hajrá!-ban 3 ezer milliárd forintnyi forrás több mint 40 ezer vállalkozás számára jelentett segítséget működésük fenntartásához, beruházásaik megvalósításához – ismertette.

Pulai György MNB-igazgató arról tájékoztatott, hogy a jegybank a zöld eszköztár-stratégiájának részeként október 4-én indította el az NHP Zöld Otthon Programot, amelynek keretösszege 200 milliárd forint. Az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan az NHP Zöld Otthon Programban az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére.

A program keretében energiahatékony, azaz legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, és legfeljebb évi 90 kilowattóra/négyzetméter primer energiaigényű új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlására, illetve építésére nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben – sorolta az igazgató.

Ismertetése szerint a jegybank az elmúlt hetekben a hitelintézeti szektorral és az érintett szakmai szervezetekkel egyeztetve alakította a program feltételeit. Egy adós csak egyszer vehet részt a programban, korábbi hiteleket nem lehet becsatornázni az új konstrukcióba. Az ingatlanvásárlásnak lakhatási célt kell szolgálnia, befektetési célt nem finanszírozhatnak belőle.

  • Legfeljebb 25 éves hitel nyújtható a programban.
  • A bírálati határidő 15 nap vásárlás esetén,
  • építés esetén pedig 25 nap

az ismertetése szerint. Létrehoztak egy honlapot a program részletes feltételeiről, ahol az érdeklődők minden információt megtalálnak a szükséges dokumentumokról.

Közölte: már több mint tíz bank jelezte, hogy kínál ilyen hitelt, ebben a nagyobb kereskedelmi bankok vesznek részt, néhány közepes hitelintézettel. Arra vonatkozóan nincs még becslésük, hogy idén mennyi hitelt folyósíthatnak a bankok. A program a 200 milliárd forint keret kimerüléséig tart.

Patai Mihály elmondta: adataik szerint a 2013-ban elindított NHP eddigi szakaszaiban összesen mintegy 75 ezer vállalkozás jutott forráshoz közel 6400 milliárd forint összegben. Ez a likviditásmennyiség több mint 5 százalékponttal járult hozzá az elmúlt 8,5 év GDP-növekedéséhez.

Az NHP Hajrá! az egyik leghatásosabb eszköz volt a válságkezelésben, mintegy 62 ezer hitel-, illetve lízingszerződés jött létre. Jóllehet a szerződéskötési időszak véget ért, a felvett források továbbra is támogatják a vállalkozások működését, ráadásul a megkötött szerződések az eddig folyósított hitelrészeken túl még akár több százmilliárd forintnyi további lehívási lehetőséget biztosítanak - mondta.

Pulai György tájékoztatása szerint az NHP Hajrá! keretében megkötött szerződések volumenének 38 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 53 százaléka forgóeszközhitel, 9 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel.

A bankoknál már fut a Zöld Otthon Program

Már igényelhetők a magyarországi bankoknál a Zöld Otthon Program lakáshitelei, a konstrukció iránt élénk az érdeklődés – közölték a pénzintézetek.

A jegybank a zöld eszköztár stratégiájának részeként október 4-én indította el az NHP Zöld Otthon Programot, amelynek keretösszege 200 milliárd forint.

A K&H Bank közlése szerint az új lakáshitel iránt már az indulás előtti hetekben sokan érdeklődtek. A fokozott érdeklődés érthető, hiszen támogatott konstrukcióról van szó. Hasonlóan magas, 70 millió forint maximális összegű és alacsony kamatozású támogatott lakáshitel eddig nem volt elérhető – mondta Árva András, a K&H lakossági szegmens marketing vezetője. Hozzátette: a program keretében több milliárd forint hitel kihelyezésére számítanak, több ezer igénylő számára. Arra még korai bármit mondani, hogy mekkora lesz az átlagos hitelösszeg.

Az OTP Bank közölte: Magyarországon a lakáshitelezésben nem jelentek meg eddig a zöld szempontok, pedig a hazai lakásállomány energiahatékonysága alacsony. Az NHP Zöld Otthon Lakáshitel bevezetésével a lakosság számára lehetővé válik, hogy kedvező kamatozású konstrukcióval, fenntartható, környezetbarát otthont vásároljon vagy építsen, ami megfelel a mai kor elvárásainak. A Zöld Otthon Programban megfogalmazott feltételek szerint az új hitelből csak olyan új lakás vásárolható vagy építhető, ami már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű és energiafogyasztásának 25 százalékát már megújuló energiából kell fedeznie.

Az OTP Bank ügyfelei részéről már a bevezetés előtt nagy volt az érdeklődés az új termék iránt. Azt, hogy a kihelyezett lakáshiteleken belül mennyi lesz az új hitel aránya azt még nem lehet tudni, reményeik szerint folyamatosan növekedni fog - mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézeteknél – Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank – is igényelhetők már az új NHP Zöld Otthon Program hiteltermékei.

A Gránit Banknál is elérhető a Zöld Otthon Lakáshitel, a hitelt bármely ingatlannal kapcsolatos finanszírozási célra igényelni lehet, azaz vásárlásra, építésre, illetve telekvásárlásra egyaránt nyújtja a bank, a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott kamatmaximumnál jóval kedvezőbb kondíciókkal: a futamidő végéig fix 1,99 százalékos kamattal, folyósítási díj nélkül. A már most rendkívüli érdeklődés és vonzó kondíciók alapján az NHP Zöld Otthon Lakáshitelből jelentős összegű kihelyezésre számítanak - közölte a Gránit Bank. Az új kedvezményes hitelkonstrukció megjelenése további lökést adhat a bank által befogadott lakáshitel-igénylések számának, amely 2021 első háromnegyed évében több mint ötszörösére nőtt az előző év hasonló időszakához képest - mondta Jendrolovics Péter, a Gránit Bank ügyvezető igazgatója, a lakossági üzletág vezetője. A lakáshitelhez hasonlóan a pénzintézet napokon belül lehetővé teszi az NHP Zöld Otthon Lakáshitel igénylésének elektronikus ügyintézését az erre a célra létrehozott webes felületen - közölték.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×