INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

deviza

államadósság

kötvénykibocsátás

kurali zoltán

államadósság kezelő központ

Egyszerre több célt is szolgál a Magyarország által felvett devizaadósság

Egyszerre több célt is szolgál a Magyarország által felvett devizaadósság

Infostart

A mostani tranzakció után is csökkennie kell az év végére az adósságrátának, ezt ugyanis törvény írja elő - mondta Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

Mint az Infostart is megírta, múlt héten az ÁKK 4,5 milliárd eurós deviza forrásbevonást hajtott végre (10 éves dollárkötvényből 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében). Ennek részleteiről és céljairól beszélt az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Portfolionak. Elmondta: a tranzakcióval visszaállította a piaci jelenlétet Magyarország a világ legnagyobb adósságpiacán, így most már likvid hozamgörbével rendelkezik dollárban is.

A gazdaság vártnál jobb teljesítménye biztosított mozgásteret a kötvénykibocsátásra, amelynek célja a likviditási tartalék növelése, az esetlegesen kieső RRF előleg és egyes stratégiai kormányzati kiadások (pl. beruházások, esetleges 4. Covid-hullám elleni további védekezés költségei és lehetséges állami vagyonbővítés) finanszírozása, valamint magas kamatozású, rövid lejáratú devizaadósság visszavásárlása és a 2022-es költségvetési hiány előfinanszírozása céljából - sorolta Kurali Zoltán.

A jelenlegi kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet és hozamszintek lehetővé tették a forrásbevonás megvalósítását, még a jegybanki állampapír-vásárlási programok mértékének érdemi csökkentése előtt.

A nominális GDP a korábbi prognózisoknál valószínűleg jóval magasabb lesz, így van mozgástér idén a többletkibocsátásra úgy, hogy a GDP arányos adósság ne emelkedjen - mondta.

"Az már látszik, hogy a jövő évi hiány finanszírozásának terheit nem háríthatjuk teljesen a forintpiacra, az MNB elkezdte mérsékelni az állampapír-vásárlás heti ütemét, így előre gondolkodva, számba véve a forintpiac kilátásait az idén és jövőre valamint a júniusban elfogadott 2022-es költségvetés várható finanszírozási igényét, most volt jó alkalom a piacra lépésre."

Megjegyezte: Magyarország soha nem lépett még ennél kedvezőbb feltételekkel a nemzetközi kötvénypiacra.

Az adósságráta csökkenésnek teljesülnie kell, ez jogszabályi kötelezettség. Középtávon pedig a devizaadósság arányának a költségvetési hiány és a GDP arányos adósság csökkenésével párhuzamosan mérséklődnie kell, hasonlóan az elmúlt években megfigyelhető tendenciákhoz - hangsúlyozta Kurali Zoltán.

"A kibocsátás előkészületei keretében folytatott befektetői egyeztetéseken

maximum 1000 milliárd forintra becsültük azt az összeget, amely várhatóan 2022-es előfinanszírozásra fordítható,

de természetesen ez egy előrejelzés, amelynek megvalósulását sok tényező befolyásolhatja pozitív és negatív irányba is. Az ÁKK feladata a költségvetés finanszírozási igényének biztosítása, a költségvetési kiadásokról, a források felhasználásáról a kormány rendelkezik" - mondta a szakember.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018