eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Soha nem nőtt egy nap alatt ennyivel a magyar államadósság

10 és 30 éves dollárkötvényt vont be a következő hónapok, évek feladatainak finanszírozására a magyar kormány.

A 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ - írja a Portfolio iparági források alapján, a gazdasági szakportál számításai szerint ez minden idők egynapi új adósságkibocsátása, 1258 milliárd forint.

A minden eddiginél nagyobb (5,3 milliárd dollár) rövid távú forrásbevonási tervből következően két további rekord is született. Egyrészt maga

a 15,5 milliárd dollár nominálisan a legnagyobb egynapi befektetői felajánlás magyar államkötvényekre,

és ebből is következően az ezekből elfogadott 4,25 milliárd dollárnyi ajánlat is a legnagyobb egynapi adósságkibocsátás a magyar államtól.

Mivel a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be 10 évre forrást a magyar állam. A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355 százalékos hozam mellett tudott 30 évre forrást bevonni az állam.

A Portfolio elemzése szerint a "figyelemre méltó költségvetési költekezésre" kellhet a pénz, kiemelten a nyugdíjkiegészítésre és -prémiumra, miközben a költségvetésben "hatalmas mozgástér" van az idei költségvetésben. És persze ott vannak a biztosan csak később érkező uniós pénzek, amelyeket a kormány előfinanszíroz is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×