eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Vendégéjszakák - Nyomában sincs az idei nyár a 2019-esnek

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma több mint másfélszeresére nőtt júniusban 2020 júniusához képest, de 57 százalékkal csökkent 2019 azonos hónapjához mérten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt, de 33 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 85 százalékkal csökkent, 222 ezer volt.

Az összes, 1,328 millió vendégéjszaka 83 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel, 1,107 millióra nőtt.

Júniusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 85 százalékkal, 24,9 milliárd forintra emelkedett.

Júniusban az előző év azonos időszakához képest a belföldi vendégek száma 42 százalékkal, a vendégéjszakáké 51 százalékkal lett nagyobb. A vendégszám 444 ezret ért el. A belföldi vendégek az éjszakák 66 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés több mint másfélszeres volt. A panziókban 18, a kempingekben 27 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év júniusi forgalom majdnem kétszerese jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák harmadát regisztrálták.

Júniusban a külföldi vendégek száma 86 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A szálláshelyekre 84 ezer külföldi vendég érkezett. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb, több mint hatszoros.

A KSH adatai szerint júniusban 2296 kereskedelmi szálláshely, köztük 756 szálloda és 878 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Idén január-júniusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 48 százalékkal kevesebb, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 30, a külföldiek 73 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 631 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első fél évben folyó áron 48 százalékkal csökkent, és 53 milliárd forintot tett ki. A Szép-kártya költések értéke júniusban meghaladta a 4 milliárd forintot, január-júniusban 6,6 milliárd forint volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×