eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: magyarepitok.hu/BERNAT BENJAMIN LASZLO

Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat

Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.

Több más európai országhoz hasonlóan a kormány döntése értelmében Magyarország is koncessziós eljárás útján valósítja meg az autópálya felújításokat, tekintettel arra, hogy az uniós tárgyalások eredményeképpen várhatóan sem az RRF, sem az MMF keretéből Magyarország nem tud majd önállóan autópályát építeni – közölte a Kormányzati Tájékoztató Központ.

A koncessziós közbeszerzési eljárás eredményeképpen a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére ezáltal gyorsabb ütemben kerülhet sor, a koncessziós modell finanszírozása az államadósság-kezelés konzervatív kormányzati kereteiben valósul meg, az államadósság érdemi növelése nélkül.

A gyorsforgalmi utak használatával összefüggő jövőbeli állami útdíj bevétel fedezi az új koncessziós modell keretében felmerülő fejlesztési, fenntartási, üzemeltetési díjakat – áll a közleményben.

A közbeszerzési kiírásban összesen 1662 kilométer alap- és 381 kilométer kiegészítő hálózatra vonatkozik, ennek tervezési, felújítási, építési, ellenőrzési, üzemeltetési, karbantartási és finanszírozási feladataira keresnek jelentkezőket a 35 éves koncessziós időszakra.

A napi.hu összeszedte, hogy pontosan milyen feladatokra keresnek jelentkezőt:

  • tervezés – tanulmányterv, engedélyezési és kiviteli, továbbá organizációs tervek készítése, környezetvédelmi hatástanulmány és engedélyezési dokumentációk összeállítása és megszerzése (tervezetten 545 kilométer gyorsforgalmi útra)
  • felújítás – 538 kilométer gyorsforgalmi út felújítása
  • építés – 2x2 forgalmi sávos fizikai elválasztással rendelkező, 273 kilométer gyorsforgalmi út bővítése, továbbá 272 kilométer gyorsforgalmi út kiépítése
  • műszaki ellenőrzés – a felújítással és építéssel érintett 1083 kilométer gyorsforgalmi út műszaki ellenőrzése a beruházások megfelelőségének biztosítása érdekében
  • üzemeltetés, karbantartás – a hálózati elemek üzemeltetési és karbantartási feladatainak ellátása 1662 kilométer gyorsforgalmi úton
  • finanszírozás – a beruházási és üzemeltetési program finanszírozásának biztosítása a nyertes ajánlattevő feladata
  • egyedi állami elrendelések teljesítése

Az ajánlattevő saját tőkéjének az utolsó lezárt üzleti évben el kell érnie a 150 millió eurót (mintegy 54 milliárd forintot). Ez a projekt indításához szükséges tőke előzetesen becsült maximális értéke. A nyertesnek a koncessziós szerződés aláírástól számított 90 napon belül saját részvételével belföldi székhelyű részvénytársaságot (koncessziós társaságot) kell alapítania. A koncesszió elnyerésére július 5-ig lehet ajánlatot tenni.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök első kormányzása idején, 2001-ben azt mondta, hogy az állam elutasítja a koncessziós rendszert, és 2010 óta tartó kormányzása alatt sem alkalmazta ezt a megoldást.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×