eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Európa bekeményít a techóriásokkal szemben

A kártékony tartalmak és a fair verseny szellemében születtek uniós törvényjavaslatok, melyek gigabírsággal is sújthatják a nagy amerikai techóriásokat, ha nem felelnek meg feltételeiknek.

A Google, az Amazon, a Facebook és az Apple üzleti gyakorlatát is változtatásra kényszerítheti az a két nagy törvénycsomag-javaslat, melyeket az Európai Tanács kedden ismertetett. Iparági szakértők szerint ennek a négy techóriásnak a gyakorlatai késztették a tanácsot arra, hogy lépjen, illetve hogy drákói szigorral büntesse is majd azokat a cégeket, amelyek nem hajlandók az új játékszabályok szerint játszani, írja a CNN.

A digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvénycsomag részletei arra kötelezik majd a közösségi média szereplőit, hogy platformjaikról eltávolítsák a kártékony vagy illegális tartalmakat. A digitális piacokat szabályozó, másik törvénycsomag a fair verseny alapköveit szeretné letenni, ennek szellemében például tiltja majd, hogy az üzleti felhasználóktól származó információkat a versenypozíció erősítésére használhassák fel a techcégek.

"A két javaslat célja közös: annak biztosítása, hogy biztonságos termékek és szolgáltatások széles választékához férhessünk hozzá az interneten, illetve hogy az Európában működő vállalkozások szabadon és tisztességesen versenyezhessenek úgy az online, mint az offline térben" - mondta a javaslatok kapcsán Margrethe Vestager technológiai kérdésekért felelős uniós biztos.

Ha egy cég nem tartja be a játékszabályokat - melyekre elég idejük lesz felkészülni, mivel évek telhetnek el a tervezetek életbe lépéséig, és valószínű, hogy még javításokat is eszközölnek rajtuk -, hatalmas büntetés várhat rá. A tartalmakkal kapcsolatos kihágást elkövetők számára a cég éves bevételének akár hat százaléka is lehet ennek összege, a visszaesők platformjainak európai használatát pedig akár be is tilthatja az unió. A versennyel kapcsolatos szabályszegések elkövetői már az éves bevétel tizedét fizethetik, s ha visszaesnek, akár arra is kényszeríthetők lesznek, hogy eladják vállalkozásaik egyes részeit.

Az európai tervek által nő a nyomás a nagy techcégeken: a Google és a Facebook ellen Amerikában trösztellenes eljárások is indultak, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság pedig arra akarja rászorítani a Facebookot, hogy a WhatsAppot és az Instagramot is adja el, ezzel megbontva a cégóriást. A hasonló európai kezdeményezések nem voltak elég sikeresek, ezért döntött az unió egy még agresszívabb lépés mellett az unióból éppen kilépő Nagy-Britannia is fontolgat hasonló lépéseket: a tartalmi követelmények megszegőit az éves bevétel tizedére is büntethetik a Wall Street Journal cikke szerint. A lap azt is kiemeli: az uniós és a brit szabályozás az elmúlt évek legkomolyabb lépéseit jelentik a területen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×