eur:
395.06
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Lebontott karácsonyfát visz egy nő a gyűjtőhelyre vízkereszt napján Győr belvárosában 2020. január 6-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Több nehézség tornyosul az idei karácsonyfa-vásárlás előtt

A járványügyi intézkedések nemcsak a fenyőfák árát, hanem a vásárlási kedvet is befolyásolhatják a következő hetekben – mondta az InfoRádiónak a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke.

A korábban hagyományosnak számító lucfenyőt egyre inkább háttérbe szorítja az újabban divatossá vált nordmann, vagyis kaukázusi jegenyefenyő. Orlóci László szerint nem csoda, miután nem szúrós fenyőfajtáról van szó, amely ráadásul nagyon tartós, és a leveleit sem hullajtja.

A termelők, illetve a kereskedők évi mintegy kétmillió fenyőfát árusítanak az ünnepek közeledtével, amiből az importáru mennyisége 15-20 százalék szokott lenni, ami emelkedő tendenciát jelet, minután ezt elsősorban a nordmann fenyők adják.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének számításai szerint amennyiben az elmúlt évekhez hasonló mód lehetséges majd árusítani idén is a fákat, akkor az inflációnak megfelelő áremelkedés várható, 3-4 százalék körül, azonban

ha valamiért megakad a hazai kitermelés, a többletimport akár 15-20 százalékkal is felhajthatja az árakat.

Vagyis leginkább a forint/euró árfolyama az, ami árdráguláshoz vezethet.

A nemrégiben meghozott járványügyi intézkedések egyelőre közvetlenül nem érintik az ágazatot, de mindenképp olyan hatást vetít maga elé, ami azt hordozza magában, hogy erősen korlátozott lesz a fenyőfa értékesítése. Ha ez így lesz, akkor az jelentősen akadályozni fogja azon emberek tevékenységét, akik a karácsonyfa termelésből és értékesítéséből élnek. Orlóci László megjegyezte, amennyiben lerövidül az értékesítési időszak, akkor sokkal kevesebb hazai fenyőfát fognak kivágni, akár még egy áruhiányt is magával hozva, bár vélhetően ezt a kereskedők – a drágább – importtal pótolni fogják.

Az esetleges veszteségekre kitérve az elnök hozzátette, az elsősorban a termelőket érintheti. Hiszen akár kivágják, akár nem a fenyőket, de nem lehet értékesíteni, akkor az elmaradt bevételt fognak jelenteni. Mindez a termelők és értékesítők bevételét tekintetve 20-30, de akár 50 százalékos bevételkiesést is jelenthet, ami milliárdos nagyságrendű üzlet egyébként.

Ugyanakkor a vásárlási kedvre is nagy befolyással bírhat a járvány.

Hiszen ismert, tavasszal, amikor az anyák napját is érintette az első hullám, a virágboltoknak és növényértékesítő helyeknek éppen, hogy sikerült átvészelniük azt az időszakot. Hasonló várható most a karácsonyfa-piacon is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×