eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
Lebontott karácsonyfát visz egy nő a gyűjtőhelyre vízkereszt napján Győr belvárosában 2020. január 6-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Erre készüljenek a karácsonyfára vadászók

3500-4000 forintba fog kerülni a lucfenyő métere, míg a nordmann 5000 forinttól indul, de a legszebbekért, első osztályúakért elkérhetnek 10 ezer forintot is méterenként.

Nem érdemes december közepéig várni a fenyőfavásárlással, ugyanis valamennyi eladásra szánt fát november végére kivágják, vagyis nem kaphatók frissebbek – hívta föl a figyelmet a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke. A lényeg, hogy hűvös helyen kell tárolni a fákat, hogy a lehető legtovább tartósak maradjanak.

A fák árai az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, elsősorban a munkaerő- és szállítási költségek miatt.

Mindezt fokozhatja az idei évben az euró/forint-árfolyama, így az importból származó áruk 10–15 százalékkal is drágábbak lehetnek a korábbi évekhez képest. És bármennyire is furcsa, ez hatással lehet a hazai fenyők áraira is, mintegy magával rántva azokat is – tette hozzá Boross Dávid.

Ennek megfelelően a lucfenyő ára 3500-4000 forint között indulhat méterenként, míg a nordmann fenyőnél nagyobb is lehet a szórás: vélhetően lesznek 4000-5000 forintos méterárasak, de az elsőosztályú, kifejezetten leválogatott, legjobb minőségű fák ára méterenként a 10 ezer forintot is elérheti.

A cserepes, földlabdával együtt kaphatók fenyők kereslete továbbra is elenyésző,

hiszen az évi 2,5-3 millió, megvételre kínált fának – beleérve a vágott-, a mű- és élő fenyőknek – az egy 1 százalékát sem teszik ki ezek, azzal együtt, hogy minden évben nő egy kicsivel a számuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×