eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkot viselő alkalmazottak szerelik a Porsche német autógyártó teljesen elektromos Taycan sportautóit a cég stuttgarti üzemében 2020. május 12-én. Az autógyártó cég mindent megtesz azért, hogy a koronavírus-járvány idején a dolgozók biztonságos körülmények között tudják a munkájukat végezni.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Rossz hír a magyar iparnak a német termelés lassulása

Az elemzői várakozásokban szereplő 4,7 százalék helyett mindössze 1,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest a német ipari termelés 2020. júliusában.

Vártnál jelentősebben lassabb lehet a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkból való kilábalás Németországban - és ebből következően az erősen német iparhoz kötődő magyar szektorban is. Az MTI szerint ugyanis a német statisztikai hivatal (Destatis) frissen közölt szezonális, naptárhatással kiigazított előzetes júliusi ipari termelési adatai mindössze 1,2 százalékos bővülést mutatnak az előző hónaphoz képest. Ehhez képest az elemzői prognózisokban 4,7 százalékos növekedési várakozás volt, amit a júniusi 9,3 százalékos bővülésre alapoztak.

Éves összevetésben naptárhatással kiigazítva 10 százalékkal esett vissza a német ipari termelés júliusban. Júniusban 19,5 százalékos volt az éves csökkenés, igaz, áprilisban még ennél is nagyobb, 25 százalékos zuhanást regisztráltak a koronavírus-járvány hatására, ami az adatok közlésének kezdete, 1991 januárja óta a legrosszabb érték. Amint azt az Infostart is megírta, ehhez képest a magyar ipar zuhanása drámaibb volt.

Az energiatermelést és az építőipart nem számítva júniushoz képest 2,8 százalékkal nőtt a júliusi ipari termelés a legnagyobb európai gazdaságban. Az energiatermelés 0,6 százalékkal, az építőipari termelés pedig 4,3 százalékkal csökkent havi összehasonlításban Németországban.

A német kormány arra számít, hogy a gazdaság V-alakú pályát fut be. Múlt héten ismertetett legfrissebb hivatalos előrejelzés szerint a hazai össztermék (GDP) a korábban valószínűsített 6,3 százalék helyett 5,8 százalékkal csökkenhet az idén, jövőre a korábban vártnál kisebb - 5,2 százalékos helyett 4,4 százalékos - növekedés következhet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×