eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Flickr / Juan Carlos Martins

Elemző: kedvezőbbé válhat a helyzet a gázpiacon

Jobb alkupozíciót eredményezhet az orosz földgáz beszerzésével kapcsolatos tárgyalásokon is a Shell-lel bejelentett hosszú távú cseppfolyósgáz-vásárlási megállapodás - vélekedett Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádióban.

Annyit tudunk a szerződésről, hogy hatéves időtartamra szól, 2021-től indul, és a Shelltől összesen évi 250 millió köbméter földgázt vásárol majd a magyar állam - mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által pénteken a Shell-lel kötött hosszú távú gázvásárlásról szóló megállapodásról. Az évi egymilliárd köbméternyi cseppfolyós földgázkapacitásra szóló magyar megrendeléssel az évi 2,6 milliárd köbméteres kapacitású krk-i LNG terminál egyik legnagyobb felhasználójává teszi Magyarországot.

A szakértő kiemelte, hogy a Shell a globális cseppfolyós földgázpiac (LNG) egyik legnagyobb szereplője, miután pár éve megvásárolta az angol BG-csoportot, és ezzel gyakorlatilag a legnagyobb LNG-termelővé vált a világon.

"Megbízhatóság szempontjából mindenképp jó partner a Shell, a cseppfolyós földgáz pedig egyfajta biztonságot ad Magyarországnak azzal, hogy a földgázellátás több oldalúvá válik" - mondta Pletser Tamás.

Megjegyezte, hogy ettől még továbbra is Oroszország a fő földgázellátó Magyarországon, de szerinte ez fontos lépés, mivel így lesz egy alternatívája az orosz gáznak.

"Ez az alternatíva mindeképpen az árak csökkenését, illetve az árak szinten maradását segítheti elő, mivel az orosz fél nem tud úgy árazni, ahogy szeretne"

- hangsúlyozta az elemző.

A világ energiapiaci kilátásaival kapcsolatban elmondta, hogy a következő tíz évben még nő a földgáz szerepe az energiaellátásban, pont a megújuló energia térnyerése miatt.

"A földgáz lehet az egyik legjobb kiegészítő energiaforrás, amit akkor használhatnak, ha a megújuló nem áll rendelkezésre, ezért az előrejelzések szerint az legnagyobb növekedés a földgázfelhasználásban lehet" - tette hozzá Pletser Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×