eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Az NHP hitelek felét működésfinanszírozásra költik a vállalkozások

Eddig hatezer vállalkozás vette igénybe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukcióját, a leszerződött hitelállomány pedig megközelíti az 500 milliárd forintot - mondta az InfoRádiónak Pulai György, az MNB igazgatója.

Eddig több mint hatezer vállalkozás jutott hitelhez az NHP Hajrá konstrukcióban, a teljes leszerződött volumen megközelíti az 500 milliárd forintot, ami ahhoz képest, hogy csak pár hónap telt el, nagyon nagy összegnek tekinthető, és közel 8 ezer ügyletről beszélhetünk - mondta az InfoRádiónak Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Szavai szerint

egyelőre a volumen felét forgóeszköz-finanszírozásra igényelték.

"Ez annak fényében nem meglepő, hogy a vállalkozások főleg a működési kiadásokat akarják hitelből finanszírozni a túlélés érdekében, de mi arra számítunk, hogy amint az üzleti környezet kiszámíthatóbbá válik, a beruházási hitelek részaránya nőni fog" - mondta az igazgató. Egyelőre a kihelyezett volumen harmada-negyede ment új beruházások finanszírozására.

Pulai György felidézte, hogy a jegybank a vírus miatti válság kitörése óta milyen intézkedéssorozattal segítette a hazai vállalkozásokat. Az egyik legelső intézkedés még március közepén a már folyósított NHP konstrukciókra vonatkozó rugalmas átüzemezési lehetőség és hitelvisszafizetési moratórium bevezetése volt. Ezt követte később az NHP Hajrá hitelprogram elindítása, amely jelentős keretösszeggel, 1500 milliárd forinttal áll a kis- és középvállalkozások rendelkezésére. A korábbi NHP programokhoz képest jelentősen megemelték az igényelhető hitelösszeget egymilliárdról 20 milliárdra - ami így már a középvállalkozások stabilitását is segíti -, a futamidőt pedig 20 évre növelték, és bővítették a felhasználás körét.

"Előtérbe kerültek a rövid lejáratú hitelcélok, mivel sok vállalkozás árbevételcsökkenést szenvedett el, ezért fontos a likviditás megőrzése, ezért ismét van lehetőség forgóeszköz-finanszírozásra is" - említette meg a legutóbbi, NHP fixprogramhoz képest az egyik fontos különbséget Pulai György. Ezt egyébként sokkal szabadabban most használhatják a vállalkozások, nemcsak készleteket, de akár bérfizetést vagy működési kiadásokat is finanszírozhatnak belőle. Ismét lehetővé tették már nemcsak az uniós, de a hazai forrású támogatás-előfinanszírozást is az NHP-ból lehívott összegből. Emellett a program már segíti a hazai kkv-k külföldi beruházásait, továbbá társasházak számára is elérhetővé tették.

Kiemelte azt is, hogy az MNB két hétben maximálta a hitelbírálati időt a vállalkozások mielőbbi forráshoz jutása érdekében.

"Fontos újdonság, hogy egyfajta kamatkompenzációval is próbálja ösztönözni az MNB a hitelezésre a hitelintézeteket, ezért van mozgástere a bankoknak arra, hogy a 2,5 százalékban maximált kamatból engedjenek" - hívta fel a figyelmet Pulai György. Szerinte a bankok megtehetnék, hogy azt mondják, egy évig a vállalkozásnak nulla, vagy legfeljebb egy százalék kamatot kell fizetnie.

"Arra bátorítjuk a vállalkozásokat, hogy próbáljanak minél több banktól ajánlatot kérni azért, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett juthassanak finanszírozáshoz" - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×