eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A gyümölcsök bolti árán is meglátszik a tavaszi fagy

Felemás szezonra számítanak a gyümölcstermesztők idén. Bár a minőségre nem lehet panasz, a mennyiségre annál inkább.

Eddig nagyjából feleannyi gyümölcs termett, mint a korábbi években: és cseresznyéből, meggyből, kajsziból is kevesebbet szüretelhetnek. Mindez az árakon is meglátszik: harmadával is többe kerülhetnek ezek a gyümölcsök – írja a hirado.hu az M1 Híradója alapján.

Roskadoznak az ágak a cseresznyétől a Szomolyai Önkormányzat kertészetében. Idén olyan sok termett a gyümölcsből, hogy a polgármesteri hivatal a helyiek segítségét kérte a szürethez. A csorvási kertészetben 40 hektáron szedik le a fákról a gyümölcsöt a következő két hétben. Legalább 160 tonna terméssel számolnak, ami elég jónak mondható, igaz ebben a gazdaságban már viszonylag nagy területen esővédő fóliával és jégvédő hálóval próbálják elejét venni az időjárás okozta károknak.

Amíg más gyümölcsnek nem tett jót, hogy heteken át nem esett az eső, addig a szamócának ez nem okozott gondot. Persze öntözni kellett az ültetvényeket, de így csak annyi vizet kapott a növény, amennyire éppen szüksége volt.

Az idei év a szakemberek szerint felemás lesz, hiszen a várható gyümölcs terméssel minőségileg nem lesz gond, mennyiségileg viszont annál inkább. Becslések szerint ugyanis mintegy 500 ezer tonnára lehet számítani az évi, átlagos 800-900 ezer tonnával szemben.

„Tudni kell, hogy a gyümölcstermelésnél gyakran előfordul, hogy egy-egy gyümölcsfélénél virágzás idejében beköszönt a fagy”– mondta Mártonffy Béla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hozzátette, idén olyan helyzet alakult ki, amelyre eddig nem volt példa, hogy a március végétől számított hat hétben, 7-8 alkalommal volt fagyos az éjszaka. „Ez pedig minden gyümölcsfajt érintett a szamócától egészen a körtéig, vagy a dióig” – tette hozzá.

A kevesebb termés várhatóan a bolti árakban is visszaköszön majd. Szinte biztos, hogy drágulnak a gyümölcsök. A kereskedők szerint akár 30-40 százalékkal is többe kerül majd például a cseresznye, a meggy, a kajszi, vagy az őszibarack.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×