eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Fagyasztott zöldségek a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarketben 2019. május 8-án. Ezen a napon tartották a Spar Magyarország kiskereskedelmi üzletlánc webshopjának bemutató sajtótájékoztatóját az áruházban. A házhoz szállítási szolgáltatás Budapest teljes területén és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Műszaki cikkekkel folytatódik a vásárlási láz

Az élelmiszerkereskedelem után az otthoni munkához és tanuláshoz szükséges eszközök vásárlásába kezdtek az érintettek - mondta el az InfoRádiónak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára

A veszélyhelyzet bejelentését követő időszakban soha nem látott módon megugrott az élelmiszer- és napicikk-áruházak forgalma. Ez a vásárlói, emberi oldalról érthető reakció volt, de mindenkit arra intettünk, hogy megfontoltan vásároljon, indokolatlan mértékben és céllal ne halmozzon fel, hiszen az élelmiszer-ellátás minden körülmények között biztosítható a jövőben is - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Jelenleg azzal számolunk, hogy továbbra is lesznek a boltokban olyan polcok, cikkelemek, amelyek üresek lesznek, kifogynak,

mivel a gyakorlatban nagyon nehezen kiszámítható, hogy egy-egy áruházban éppen mi fog elfogyni nagyon gyorsan - mondta a főtitkár.

Tapasztalataik szerint előfordul, hogy arra sincs idő, hogy a raklapról a polcra helyezzenek egy-egy terméket.

Ugyanakkor ez nem jelent áruhiányt, pusztán arról van szó, hogy egyes boltokban egyes időszakokban a választék szűkül,

ahogy egy-egy cikkelem kifogy, amit eddig mindig sikerült pótolniuk a kereskedőknek és a gyártóknak is - hangsúlyozta Vámos György. Ennek van egy természetes időigénye is, hiszen nem mindegy, hogy ha van a raktárban, akkor csak onnan kell kihozni, vagy a logisztikai központból, esetleg a gyártótól megrendelni - mindegyiknek más az időigénye. Fel kell készülni a jövőben arra, hogy az áruutánpótlásban egy olyan időszak is beékelődhet, amikor pillanatnyilag, rövidebb ideig egy-egy árucikk nem lesz kapható egy áruházban, a másikban viszont lehet, hogy lesz belőle.

Minden az egészségügyi helyzet függvénye - mondta Vámos György azzal kapcsolatban, hogy a most felhalmozott élelmiszerek miatt később esetleg csökken a forgalom. Mint mondta, abban bíznak, hogy most már rengeteget vásároltak a családok - a többség azért megfontoltan számolt, nem mindenki spájzolt be -, és már csillapodik a felfutás.

A következő napokban kiegyensúlyozottabb időszak következik, de nyilván a szokásosnál nagyobb lesz a forgalom.

"Olyan illúziónk nincs, hogy visszaesnek a vásárlások, viszont abban bízunk, hogy a vásárlók megfontoltsága azért fog annyit jelenteni, hogy folyamatos lehet a továbbiakban is az áruutánpótlás. Ez a kereskedőkön és a gyártókon nem múlik" - tette hozzá Vámos György.

Az élelmiszer-kiskereskedelem megugrott forgalma mellett az egyéb iparcikkek szegmensében Vámos György szerint teljesen változó a kép. A műszaki cikkeknél nagy nyomást jelentett az új iskolarend bevezetése, illetve az, hogy sokan otthoni munkavégzést vállaltak, ez

megdobta az irodai munkával, iskolai képzéssel kapcsolatos termékek értékesítését: laptop, mobiltelefon, nyomtató volt a legkeresettebb.

Az várható, hogy a jövőben ezeknek továbbra is a szokásosnál nagyobb lesz az értékesítése, de fagyasztóládákból, konyhai eszközökből is többet vásároltak - tette hozzá Vámos György.

Ugyanakkor voltak olyan szegmensek, ahol valamelyest mérséklődött a forgalom, nem tartották olyan fontosnak a vásárlók.

"Nagyobb figyelmet fordítanak most a napi cikkekre és azokra a termékekre, amelyek számukra hosszabb távon egyfajta biztonságot jelentenek. Ez egy teljesen érthető fogyasztói magatartás"- tette hozzá Vámos György.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×