eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Tyúkok a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak. Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását november 15-én. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Nehéz helyzetbe került a baromfiágazat

Az évekkel ezelőtti madárinfluenza hatása, valamint az Európán kívülről ömlő baromfihús mennyisége okoz fejtörést és elmaradó hasznot az ágazatban.

Hiába exportált az idei első fél évben több baromfihúst Magyarország mint az előző év hasonló időszakában, a kivitelből származó árbevétel csökkent, és az ágazat külkereskedelmi egyenlege is romlott. Ez részben a madárinfluenza utóhatása, az alacsony árak következménye - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A megnövekvő európai termelésen kívül a Brazíliából és Ukrajnából nagy mennyiségben érkező áru ront a helyzeten.

A 2016–2017-es madárinfluenza-járvány idején megemelkedett árakat sokan akarták kihasználni és növelték állományukat. Ám az árak tavaly ősszel lefelé indultak, a kereslet visszaesett, ezért idénre jókora készletek halmozódtak fel.

Ez látszik az exportárak csökkenésében, és amíg a készletek nyomják a piacot, nincs esély arra, hogy elinduljanak felfelé az árak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×