eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Madarak a jeges Balatonban Szántódnál 2018. február 28-án.
Nyitókép: Jánossy Gergely

Több tízezer baromfit pusztítanak el a járvány miatt

Három lengyel farmon összesen 40 ezer baromfit semmisítenek meg a madárinfluenza terjedésének megfékezése érdekében.

Nem volt alaptalan a Nébih december végi felhívása, amely a madárinfluenza miatti védekezés fontosságára figyelmeztette a magyar baromfitartókat. Lengyelországban ugyanis épp újév napján rendelték el 40 ezer baromfi leölését Lubelskie megyében a járvány megfékezése érdekében - derül ki az Euronews tudósításából.

A rendőrség lezárta a környéket, a hatóságok pedig megtették a szükséges lépéseket a fertőzés terjedésének megállítására, számolt be róla a megye kormányzója, Lech Sprawka.

Az érintett három farmon több állat már elpusztult, a maradék szárnyasokat az állategészségügyi hatóságok ölik és semmisítik meg, hogy meggátolják a járvány terjedését. Becslések szerint mintegy negyvenezer állatot kell elpusztítani.

A Nébih közölte azt is, hogy az európai járványhelyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik. Annak esetleges romlása esetén az országos főállatorvos haladéktalanul elrendeli az állományok zártan tartását, amelynek végrehajtására minden baromfitartó telepnek készen kell állnia.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×