eur:
394.94
usd:
363.25
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Kritikus nap közeledik a minimálbér-emeléssel kapcsolatban

Hétfőn derül ki, hogy újratárgyalják-e 2018-ban aláírt kétéves minimálbér-emelési megállapodást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Érdekegyeztetési Fórumán (VKF). Ezt a Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezte, mondván a 2019 végéig várható 10 és fél százalékos bérkiáramlás miatt rosszabbul járnak a legkevesebbet keresők. A szövetség elnökét és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnökét kérdeztük.

A 2018 végén, az utolsó pillanatban tető alá hozott, kétéves, a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről szóló megállapodás felülvizsgálatát kezdeményezte a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az egyezséget egyébként alá nem író konföderáció szerint ugyanis teljesülnek év végéig a megállapodás azon pontjai, amelyek 8 százaléknál is magasabb emelést is lehetővé tesznek, feltéve, hogy a munkaadókkal és a kormánnyal is sikerülne megegyezni. Erről Kordás László, a szakszervezeti társulás elnöke beszélt az InfoRádiónak.

"Azért kezdeményeztük ennek a megállapodásnak az értékelését, mert úgy látjuk, hogy

a decemberre prognosztizált éves bérkiáramlás mértéke 10,5 százalék körül fog mozogni.

Ha ez igaz, az alacsony keresetűek rosszul járnak, mert nekik csak 8 százalék körüli béremelésük volt – emelte ki a szakember. – Fontos lenne, hogy értékeljük ezt a szituációt, és itt lenne annak a lehetősége, hogy esetleg korrigáljuk a következő évre az idén elmaradt 2,5 százalékot. […] A 10,5-11 százalék körüli minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés már elégedettségre adhatna okot a munkavállalói oldalon – vélekedett. – Ez pedig magával hozza azt is, hogy

nemcsak a bruttó béremelésekről kell beszélnünk, hanem az adókörnyezetről is.

El tudunk képzelni olyan szituációt, amikor egy alacsonyabb bruttó béremeléssel, ugyanakkor egy adócsökkentéssel lehetne kompenzálni a helyezetet. Ki lehet alakítani egy olyan állapotot, ami mindenkinek jó."

Kordás László szerint az emelés fedezetét részben a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó előre hozott csökkentése adhatná. Ez az elfogadott 2020-as költségvetés tartaléka terhére megvalósítható lenne. Másrészt azt is el tudnák képzelni, hogy a munkavállalók személyi jövedelemadójának többlépcsős csökkentésével kombinálva megvalósított járulékcsökkentéssel érjék el a munkavállalók nettó jövedelmének emelkedését.

A munkáltatói oldal nem zárkózik el a tárgyalásoktól,

mondta az InfoRádiónak Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke szerint az elkövetkező egy-két hónap feladata, hogy megvizsgálják a meghatározott gazdasági-üzleti peremfeltételeket – infláció, termelékenység, stb. –, hogy valóban úgy alakultak-e, ahogyan feltételezték. Amennyiben igen, nem látja szükségesnek az újratárgyalást, ha eltérőek, akkor viszont meg kell vitatni, hogy milyen módon és irányba befolyásolja a minimálbéreket.

Megemlítette azt is, hogy a VKF őszi napirendjén több, a munkavállalói oldallal közös előterjesztés megtárgyalását kérik a kormánytól. Ezek közé sorolta a reálbéremelkedés számításának módját, mivel ettől is függ a szociális hozzájárulási adó csökkentése. a Versenyszféra és a Kormány Állandó Érdekegyeztetési Fórumának következő ülésén tárgyalnának az állami vállalatoknál lejárt, korábbi három évre szóló bérmegállapodásról is és újabb, akár több éves emelésről is a szociális partnerek. A Magyar Nemzet értesülése szerint a kiskereskedelemben a vasárnapi nyitva tartás önkéntes rövidítése ismét napirendre kerülhet a VKF-on.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×