eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Itt a gyümölcs, amelyet enni nem szeret a magyar

Dübörög a szilvaszezon, ami annyit jelent, hogy a korai fajtákból már főzik a lekvárt, a pálinkát. A fogyasztói ár alacsonyabb, mint tavaly, a termelők viszont panaszkodnak, hogy nagyon olcsón veszik át a portékájukat a felvásárlók.

A magyarok tányérjára ritkán kerül szilva, szilvás étel, hiszen évente átlagosan csak 1,3 kilogrammot fogyasztunk el.A legtöbb szilvát a szeszipar vásárolja fel, de a kereskedelmi célú szilvapálinkák készítése is visszaesett a főzdékben - írja a beol.hu. A bérfőzésnél így is 75–80 százalék a szilvapálinka aránya, mert Békésben ennek van a legnagyobb hagyománya.

A konzervipar a második legnagyobb szilvafelhasználó, de most a korai fajtákat még nemigen vásárolta, a közép- és késői érésű szilvákra helyezik a hangsúlyt. Lekvár- és dzsemkészítésre ma már kevés szilvát használnak az összes mennyiséghez viszonyítva. Bár találkozni rostos szilvalével és püré is készül a gyümölcsből, ezek nem jelentenek számottevő tételt.

A fogyasztói ár az idén alacsonyabb, mint tavaly, a termelők viszont panaszkodnak, hogy nagyon olcsón veszik át a portékájukat a felvásárlók.

Az uniós csatlakozást követő tíz évben felfutott a szilvatermesztés az országban, elsősorban az alacsony tőkeigény és a gépesít­hető betakarítás miatt, és 2015-re már megközelítette a nyolcezer hektárt a termőterület nagysága. Az utóbbi három évben azonban lejtmenetbe kezdett az ágazat, jelenleg 6600 hektáron termesztenek szilvát hazánkban. Az éves termésmennyiség 40 és 80 ezer tonna között ingadozik.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×