eur:
393.29
usd:
367.55
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Elrabolják a szakácsokat Baranyából

Már szinte lehetetlen küldetést jelenthet szakácsot találni a térségben.

Ugyanazért a munkáért a fizetésük többszörösét is megkereshetik, és ehhez csupán a Balatonig kell elmenniük - írja a bama.hu. Egy pécsi szakácsa alapnak arról beszélt, hogy sok helyi kollégája inkább elmegy a Balatonra végigrobotolni egy szezont egymillió forintért havonta, majd hosszasan pihennek otthon. A másik oldalát viszont sokszor elfelejtik, a napi robotolást hétvége nélkül, az ünnepnapokat család nélkül. Ráadásul a fiatal korosztály szegényes tudása is nagy problémát jelent, ugyanis olyan hagyományos ételeket sem tudnak elkészíteni, mint a krumplipaprikás vagy főzelék.

Mára sokat vesztett a vendéglátás a népszerűségéből, a szakértők szerint minőségben és mennyiségben is jobb szakmunkásképzésre van szükség, és a vendéglátás területén is általánosnak kellene lennie az innovációnak és a digitalizációnak. Évente 10-20 százalékot emelkedtek az utóbbi 2-3 évben az ágazati bérek, lassan közelítve a nyugati színvonalat. Így a szakácsok és a séfek fizetése sok helyen megduplázódott az évek során, de még így is nehezen tudnak versenyezni a külföldi bérekkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×