eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Mészáros Lőrincnek ezentúl a Pannonhalmi Apátsági Pincészetre is ráhatása lehet

Mészáros Lőrincnek ezentúl a Pannonhalmi Apátsági Pincészetre is ráhatása lehet

Az MKB új tulajdonosainak, így Mészáros Lőrincnek a Pannonhalmi Apátsági Pincészetre is ráhatása lehet.

Az ezredforduló után nem sokkal, 2001 és 2002 körül vásárolta vissza a II. világháborút követő államosítások után a Pannonhalmi Főapátság az új szőlőültetvényeket, ahol aztán 2003-ban megkezdte működését a pincészet.

A Főapátság az akkori feltételek mentén egyedül nem volt képes az ügylet végrehajtására, így megkeresték az MKB Bankot. A pénzintézet azóta is társtulajdonos 45 százalékos részesedésével a borászatban, így

a főtulajdonos és a napi működést irányító szerv a Főapátság maradt.

A pincészet mára mintegy 50-52 hektáros területen működik, és átlagosan valamivel 300 ezer palacknál több bort készítenek évente. 15 év távlatából is kifizetődő az MKB és a Főapátság együttműködése, a bank pedig a felügyelőbizottságon keresztül a stratégiai financiális döntésekbe is beleszólhat – közölte az InfoRádió kérdésére a Pannonhalmi Apátsági Pincészet marketing- és kereskedelmi vezetője, Illés Tamás.

Mészáros Lőrincnek ezentúl a Pannonhalmi Apátsági Pincészetre is ráhatása lehet

"Változatlanul 45 százalékos tulajdoni aránnyal az MKB képviselteti magát. A főapátság és a MKB delegálja a tagokat a felügyelőbizottságba, így ilyen szempontból, bár az ügyvezetés és a napi rutin a pincészetnél van, de a financiális szempontból kardinális jellegű döntésekben, illetve

a stratégiai jellegű tervezési célok megfogalmazásában és eszközök definiálásában a felügyelőbizottság hivatott dönteni, amiben 45 százalékos döntési erővel az MKB képviselteti magát"

- fejtette ki Illés Tamás.

A banknak, mármint az MKB csoportnak pedig nemrég átalakult a tulajdonosi szerkezete. Áprilisban a bank vezérigazgatója, Balog Ádám 10, Szemerey Tamás, a Növekedési Hitel Bank tulajdonosa pedig 20 százalékot szerzett. A Bankban a METIS Magántőkealapnak is 45 százalékos tulajdona volt. De a napokban a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában álló Konzum Befektetési Alapkezelő átvette az MKB Bank 45 százalékát birtokló METIS Magántőkealapot eddigi kezelőjétől, a Minerva Tőkealap-kezelőtől. Ezzel a Konzum ezt a 45 százalékos befolyást szerezte meg Magyarország ötödik legnagyobb bankjában. Így több áttételen keresztül Mészáros Lőrinc az Apátsági Pincészet működésére is ráhatással bírhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×