INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A románok nem örülnek az olcsó magyar tejnek

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság cikke szerint Romániában vizsgálják: nem sérti-e az uniós szabályokat és nincs-e túlzó állami támogatás a nagyon olcsón érkezett magyar tejre. A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke szerint a román termelők másfél éve nem kaptak semmilyen támogatást, így nehezen versenyezhetnek az olcsó tejárakkal.

„Ezek a kérdéses tejek vélhetően nyers tejek. Olyan Magyarországról kiszállított nyerstej tételek, amelyek úgynevezett spot tejek, azaz a termelő és a feldolgozó szerződéses viszonyán kívül termelték meg” - fogalmazott Harcz Zoltán.

Romániában a feldolgozóknál nincs tejfelesleg, mert az alacsony tejárak és támogatási összegek miatt lecsökkent az állatállomány, Magyarországról és Lengyelországból rendszeresen érkeznek szállítmányok – mondta el az InfoRádiónak a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke, Sebestyén Csaba.

„A lényeg az, hogy legyen feltüntetve a dobozok címkézésére a tej eredeti bizonyító felirata és a fogyasztó döntsön arról, hogy milyen tejet vásárol. A hazai tej biztonságosabb. Illetve fontos lenne, hogy a román kormány elindítson egy fogyasztókat befolyásoló kampányt, amely arra ösztönzi a lakosságot, hogy főleg a hazai terméket fogyasszák” - mondta a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke.

Sebestyén Csaba szerint a romániai árakat versenyképessé lehet tenni a külföldi – esetünkben például magyarországi – felvásárlási árakkal szemben.

„Úgy gondolom, hogy nem olyan sok az tejmennyiség, ami beérkezik Magyarországról az itteni tejfeldolgozókhoz. Egész Európában nagy problémát okoz a tejdömping, főleg a román termelőknek, mert itt a támogatások sokkal alacsonyabbak, mint Magyarországon, vagy más európai országban” - fűzte hozzá Sebestyén Csaba.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke hangsúlyozta: a romániai gazdák szinte semmilyen támogatást nem kapnak, amit kapnak, az pedig csak késve jut el hozzájuk.

„A legnagyobb probléma az, hogy az állattenyésztő gazdák több mint másfél éve semmilyen támogatást nem kapnak. Románia Most kezdett el adni terület alapú támogatást, tehát tulajdonképpen a gazdák közel 2 esztendeje semmilyen támogatásban nem részesültek, és ez nagyon sokat árt az ágazatnak” - mondta a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke. 

Sebestyén Csaba hozzátette: ha mégis marad tejfelesleg Romániában, azt a gazdák használják fel, akik nincsenek felkészülve arra, hogy összegyűjtsék, és megfelelően raktározzák a tejet a feldolgozók számára.


A címlapról ajánljuk