Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Modern eszközökkel készül az árvizekre a vízügyi főigazgatóság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az árvizek által okozott károk megelőzését és elhárítását szolgáló létesítmények biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges gép-, eszköz- és műszerparkját fejleszti 9,8 milliárd forintos beruházással az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A projekt az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával, állami társfinanszírozással valósul meg - tájékoztatott az OVF szerdán.

Az idén megvalósuló beruházás keretében a vízügyi ágazat eszközfejlesztésére kerül sor: áramfejlesztőket és elektromos rendszereket, cölöp- és szádfalverőket, emelő- és anyagmozgató gépeket, földmű fenntartó- és karbantartó gépeket, szivattyúkat, közúti járműveket, hidrometriai eszközöket, meder- és műtárgyfelmérő eszközöket szereznek be.

A közlemény szerint a hazai települések 40 százalékát erősen veszélyeztetik a vizek, és jelentős a komoly védekezést igénylő területek nagysága, így kiemelten fontos a vízügyi főigazgatóságnak a hazai árvizek kezelését, a védekezés irányítását szervező tevékenysége.

Az OVF alá tartozó 12 vízügyi igazgatóság kezelésében lévő árvízvédelmi létesítményekben a károk jellemzően a levonuló árvizek miatt keletkeznek. Emellett a műtárgyak szerkezeti elemeinek korróziója, elöregedése, a vízmércék rongálódása miatt is előállnak javítási igények. A fenntartási munkák keretében a legszükségesebb feladatokat a vízügyi szakemberek folyamatosan elvégzik, azonban időről-időre szükségessé válik új eszközök és berendezések beszerzése - közölte vízügyi főigazgatóság.

A tervezett fejlesztés hozzájárul az EU árvízi irányelv megvalósításához, az árvízi kockázatok csökkentéséhez - áll a közleményben.