eur:
389.32
usd:
362.03
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Tovább vágott az alapkamaton a jegybank

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal, 3,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden. A döntés hatására kissé erősödött a forint.

Ez volt sorrendben a tizennegyedik kamatvágás azóta, hogy 2012. augusztusban 7,00 százalékról 6,75 százalékra csökkent az irányadó ráta. Idén júliussal bezárólag rendre 25 bázispont volt a lazítás mértéke, az előző kamatdöntő ülésen, augusztus 27-én azonban 20 bázisponttal csökkentettek, 3,80 százalékra.

Az MNB akkor kiemelte: a monetáris tanács megítélése szerint az inflációs és reálgazdasági folyamatok lehetőséget adnak a monetáris kondíciók lazítására, az ország kockázati megítélésének alakulását figyelembe véve azonban indokolt a kamatcsökkentés ütemének mérséklése.

A kamatcsökkentési ütem lassításának mértékét illetően augusztusban nem volt egységes a monetáris tanács tagjainak megítélése: a tanács két tagja a várható bizonytalanságok miatt az addigiakhoz képest érezhetően kisebb mértékű, 10 bázispontos kamatcsökkentésre tett javaslatot. Az ülés jegyzőkönyve szerint Cinkotai János és Pleschinger Gyula 10 bázispontos csökkentésre, míg a tanács többi tagja - beleértve Matolcsy György MNB-elnököt, és Balog Ádám alelnököt - 20 bázispontos vágásra szavazott.

A mostani kamatdöntés előtt a Reuters hírügynökség felmérése azt mutatta, hogy az elemzők többsége 20 bázispontos kamatvágást vár, illetve a londoni elemzői közösség többségi véleménye szerint is bizonyosra volt vehető az újabb 0,20 százalékpontos csökkentés.

Az MNB további kamatpályájára adott citybeli előrejelzések azonban már jelentősebb mértékben eltértek, ráadásul a keddi csökkentés mértékéről szóló prognózis sem volt teljesen egységes; voltak 0,10 százalékpontos enyhítést valószínűsítő londoni vélemények is.

A Reuters által szeptember 16-19. között megkérdezett 21 elemzőből tizenkettő 20 bázispontos csökkentést jelzett előre, míg heten 10 bázispontosat, illetve egy szakértő 15 bázispontos, egy pedig 25 bázispontos csökkentést helyezett kilátásba.

A jegybanki kamatdöntést követően kedden kora délután kissé erősödött a forint.

Az eurót a kamatdöntés után öt perccel 299,85 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, míg előtte valamivel 300 forint felett járt a jegyzés.

A forint korábban gyengült, az euró jegyzése 298,64 forinton kezdte a napot, és még a kamatdöntés előtt 300 forint feletti szintet ért el.

A 300-as eurójegyzés viszonylag szűk környezetében az MNB legutóbbi váratlan mértékű kamatvágását követően kialakult mozgási tartományt a forint tíz nappal ezelőtt hagyta el erősödő irányban.

A forint gyengült kedden délelőtt a többi devizával szemben is. A dollár jegyzése a kora reggeli 221,22 forintról a kamatdöntés után 222,45 forinton állt, a svájci frank jegyzése 243,04 forintról 243,88-ra emelkedett délutánra, a japán jené pedig 2,2401-ről 2,2552 forintra.

A forint a kamatdöntés után mindhárom devizával szemben kissé erősödött.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Washington új csapást mér Kínára

Washington új csapást mér Kínára

A Biden-kormányzat visszavonta az Intel és a Qualcomm számára a Huawei félvezetőkkel való ellátását lehetővé tevő kiviteli engedélyeket, növelve ezzel a kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalatra nehezedő nyomást. Az amerikai kereskedelmi minisztérium lépése érinti a Huawei laptopok és mobiltelefonok számára gyártott chipek szállítását is, így akár a magyar piacra is hatással lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×