eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Negyven forintos benzináremelés jöhet?

Nagy lendülettel tör előre az olajár, mely a 115, majd 120 dolláros szintet is maga mögött hagyva tart a tavaly májusi 127 dolláros lokális csúcs felé. Mindezek közepette a forint árfolyama a dollárral szemben fontos támaszszinthez érkezett, vagyis rövidtávon a hazai fizetőeszköz gyengülését sugallja a technikai kép. A technikai elemzés eszköztárával prognosztizált forint gyengülés és olajár emelkedés következtében az előttünk álló időszakban akár literenkénti 40 forintos áremelkedésre is sor kerülhet majd a hazai kutakon.

Két fontos ellenállásszintet is könnyen maga mögött hagyott az utóbbi hetekben a Brent határidős árfolyama.

A 115 és 120 dolláros magasságok leküzdésével az árfolyam határozott emelkedő trendbe kezdett, mely alapján a következő napokban akár a tavaly májusi 127 dolláros, majd a későbbiekben akár a mindenkori 147 dolláros csúcs is elérhetővé válhat.

Rövidtávon viszont talán már fújhatnánk is egyet, hiszen a lendületes emelkedéssel a túlvettség jelei mutatkoznak az olajpiacon, és több fontos ellenállás is az árfolyam előtt tornyosul. Egy kisebb korrekció esetén a 120 dolláros szint, az alatt pedig az emelkedő trendvonal alsó szára funkcionálhat majd támaszként.

Mi lesz a forinttal?

Nagyot fordult év elejével a forint árfolyammozgása, hiszen a korábbi nagy gyengülést követően elért 252 forintos magasságból egészen 217 forintig erősödött vissza a dollárral szemben. A további erősödés azonban már nehézkes lehet, hiszen jelenleg az abszolút emelkedés (172-252 forint/dollárig) 50 százalékos Fibonacci korrekciós szintjénél jár az árfolyam.

Ez egy fontos technikai szint (mely jelenleg támaszként funkcionál), miközben nem messze a jelenlegi árszinttől található egy konszolidációs zóna is a 209-217 forint/dolláros árfolyamoknál. Technikai szemszögből tehát a következő 6-8 százalékos árfolyamváltozás a forint dollárral szembeni gyengülése irányába várható.

Akkor lássuk az üzemanyagárakat!

Nem véletlenül vette górcső alá a portál pont az olajár és a forint/dollár grafikonját, a hazai üzemanyagárak hétről-hétre való változásában ugyanis ez a két tényező dominál.

Ha a forint árfolyama gyengül, és az olajár emelkedik, az áremelésekhez, ellenkező irányú mozgásaik pedig árcsökkenésekhez vezetnek a magyar kutakon.

Mindezek mellett a hazai üzemanyagárak felét kitevő adók változása is érdemben tudja befolyásolni az árak alakulását, azonban ilyenre jellemzően csak ritkábban, kormányzati döntés eredményeképpen szokott sor kerülni.

Mivel az áfa-kulcs szintjét idén januártól 25-ről 27 százalékra emelte a kormány, korábban pedig 13 forinttal húzta felfele a gázolaj jövedéki adó terhelését, a közeljövőben talán kisebb valószínűsége lehet annak, hogy újabb adóemelésekkel szembesülnek majd az autósok.

A jelenlegi adózási feltételek változatlanságát feltételezve így azt vizsgálták, hogy a technikai elemzés eszköztárával prognosztizált devizapiaci és olajpiaci folyamatok milyen várható mozgásokat eredményezhetnek a hazai benzin és gázolajárakban.

Amennyiben a technikai elemzés alapján azzal a feltételezéssel élünk, hogy a forint árfolyama az előttünk álló időszakban nagyobb valószínűséggel fog a 230-240-es szintekig gyengülni a dollárhoz képest, illetve hogy az olajár a 127-130 dolláros magasságokig kapaszkodik, úgy a benzin esetében akár 462, míg a gázolajnál akár 485 forintos literenkénti magasságok is kialakulhatnak.

Ez mindkét üzemanyag esetében új történelmi csúcsértéknek számítana, sőt a gázolaj esetében ilyen feltételezések mellett már lehetne olyan töltőállomást is találni, ahol literenként 500 forintos áron mérhetnék az üzemanyagot.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×