eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mihez kezdjünk a reálhozammal?

A hamarosan érkező nyugdíjpénztári reálhozamot, vagy annak legalább egy részét hosszútávú megtakarításra fordítsuk - javasolja a Money and More pénzügyi tanácsadó vezérigazgatója. Bunghardt Csaba szerint átlagosan 80 ezer forintról van szó, amelyből több megtakarítási termék is elindítható.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett pénztártagok elkezdhetik várni a postást, augusztus 31-ig legkésőbb ugyanis mindenkinek meg kell kapnia a reálhozamát, a számlaértesítőt pedig a kifizetést követő öt munkanapon belül. A reálhozamokat a magán-nyugdíjpénztári tagok adómentesen felvehetik a pénztáruktól, átutaltathatják önkénes kölcsönös nyugdíjpénztári számláikra, vagy kérhették korábban, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukon írják jóvá az összeget.

"A reálhozamok kifizetése kitűnő alkalom és lehetőség, hogy érdemben tegyünk valamit jövőnk érdekében. Már csak azért is, mert ezt az összeget a pénztártagok eddig is a nyugdíjukra kívánták fordítani, így érdemes most is hosszú távra szóló, átgondolt döntést hozni" - mondta Bunghardt Csaba vezérigazgató.

Az átlagosan 80 ezer forintra becsülhető egy főre jutó reálhozam és tagdíj kifizetések a mintegy 3 millió pénztártaggal számolva nagyjából 240-260 milliárd forint körüli összkifizetést eredményezhet, ami komoly lökést adhat a lakossági megtakarítások növekedésének, még azzal együtt is, hogy a reálhozamra szert tevő tagok egy része azonnali fogyasztásra is költ majd nyilvánvalóan. "A talált pénz gyors felélése nem a legcélravezetőbb stratégia, még akkor sem, ha egyértelmű, hogy a pénztártagok egy része biztosan kapásból fel tudja sorolni, hogy mire kellene azonnal költenie és mit nélkülözött az elmúlt időszakban" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Money and More szerint már az is jó döntés lehet, ha az összeg felét a pénztártag a jövőjébe fekteti: elindít egy nyugdíj-előtakarékossági programot, vagy egy egyszerű hosszú távú megtakarítást, esetleg befektetésekkel kombináltan. Az is igaz persze, hogy a reálhozamok nagyságának tekintetében sem lesz egyenletes az eloszlás, vagyis az átlagos 80 ezer forintos hozam egyeseknél akár milliós, míg másoknál csak ezres nagyságrendű összeget jelent majd.

Érdemes jól megfontolni, hogy mihez kezdenek a pénztártagok a nyugdíjpénztári reálhozamokkal, sok tényező befolyásolja ugyanis azt, hogy kinek mibe érdemes befektetnie pénzét. Nem mindegy például, hogy milyen időtávban, mekkora kockázatvállalás mellett történik a befektetés, vagy megtakarítás, mint ahogyan az sem mindegy, hogy a megtakarítás rendszeres-e vagy időszakos. "Nem is egy termékről, hanem számtalan pénzügyi lehetőségről és azok kombinációiról érdemes tájékozódni, mielőtt a pénztártag döntést hoz. Jó lehet például adott esetben egy nyugdíj-előtakarékossági, vagy egy tartós befektetési számla megnyitása, de más esetben lehet, hogy befektetési alapokban történő megtakarítás lehet a legoptimálisabb, vagy éppen egy befektetéshez kötött életbiztosítás" - hívta fel a figyelmet Bunghardt Csaba.

A tagokkal kapcsolatos elszámolásokat egyébként a pénztárak a kiutalást követően elkészítik, majd rövid határidőn belül a tagok részére megküldik a számlaértesítőket. A számlaértesítőben a volt pénztártag pontos információkat kap az egyéni számlájáról és az őt megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×