eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elemzők: idén tovább gyorsulhat a magyar gazdasági növekedés

Az export húzóereje az idén várhatóan folyamatosan tovább gyorsítja a magyar gazdaság növekedését, és a későbbiekben az autóipari gyártáskapacitást bővítő beruházások is meglátszanak már a növekedési ütemen - jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők az idei első negyedévi növekedés előzetes adatainak pénteki ismertetése után.

A KSH közlése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a megelőző negyedévhez mérve, és 2,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői kommentárjukban kiemelték, hogy a magyar gazdaság teljesítménye most már a hatodik egymást követő negyedévben nőtt, bár a kibocsátási érték még mindig 5 százalékkal elmarad a pénzügyi válság előtt mért csúcstól.

A ház elemzői kiemelték azt is, hogy a termelési oldalon változatlanul az ipar a növekedés fő motorja, a felhasználási oldalon pedig a nettó export az elsődleges hajtóerő. A belső kereslet ugyanakkor változatlanul gyenge, és a háztartási fogyasztás az első negyedévben nem mutatott érdemi élénkülést, az év elején bevezetett személyi jövedelemadó-csökkentés ellenére sem. A JP Morgan londoni szakértői szerint ezt jelezte a kiskereskedelmi értékesítés széleskörű stagnálása és a gyenge első negyedévi háztartási hitelkiáramlás is.

Azok a szektorok, amelyeknek teljesítménye évek óta csökken - ilyen például az építőipar -, továbbra is visszatartó tényezőként hatnak, bár ezt majd valamelyest ellensúlyozzák az új feldolgozóipari beruházások - jósolták a JP Morgan szakértői.

A ház elemzői fenntartják az idei év egészére szóló, 2,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket. A cég szerint bár az ipari szektor a második negyedévben vesztett valamennyit lendületéből, azonban a német gazdaság erős teljesítménye által hajtott alapszintű növekedés jó jel a magyar gazdaság számára.

A JP Morgan várakozása szerint a mezőgazdasági termelés meredek visszaeséséből eredő alacsony bázis szintén elősegítheti az éves összevetésű növekedés élénkülését különösen az idei év második felében.

A ház londoni elemzői azt várják, hogy a későbbiekben az autóipari szektor gyártókapacitásainak bővülése lesz a gazdasági növekedés fő hajtóereje. A JP Morgan előrejelzése az, hogy ennek révén a következő években 3 százalék feletti éves összevetésű növekedési ütemek várhatók a magyar gazdaságban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci szakértői pénteki kommentárjukban közölték, hogy az idei első negyedéves adat - a tavalyi számok felülvizsgálatával együtt - "felfelé ható kockázatot" jelent a cég által az idei év egészére érvényben tartott, 2,5 százalékos magyar gazdasági növekedést valószínűsítő prognózisra.

A GS elemzői szerint ugyanakkor az adatsor nem lesz befolyással az MNB kamatpolitikájára: a fogyasztás stagnál, de a gyorsuló infláció erőteljesen korlátozza a pénzügyi politikai enyhítési lehetőségeket. A Goldman Sachs továbbra is érvényes előrejelzése szerint a magyar jegybank az idei év végéig nem módosítja alapkamatát.

A 4cast nevű vezető citybeli pénzügyi-gazdasági elemző központ szakértői szerint a későbbiekben az olajárak és a japán beszállítói problémák megterhelhetik a magyar gazdaságot, de várhatóan tartós marad a főleg az exportra, és kis mértékben a belső kereslet élénkülésére alapozódó fellendülés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×