eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A külkereskedelmi aktívum 1,232 milliárd euró volt január-februárban

Az idén az első két hónapban a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1,232 milliárd eurót tett ki 376 millió euróval többet, mint 2010 azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán a részletes adatokat. A korábban közölt előzetes adatok szerint az aktívum 1,217 milliárd euró volt.

Euróban számolva az idén az első két hónapban a behozatal 25 százalékkal, a kivitel 26,6 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához képest.

Az első kéthavi kivitel értéke 12,7 milliárd euró (3.485 milliárd forint), a behozatalé 11,5 milliárd euró (3.150 milliárd forint) volt, ezzel az export forintértéke már meghaladta, az importé még nem érte el a gazdasági világválság előtti - 2008. év azonos időszaki - szintet - közölte a KSH.A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala 2011 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest importban 6,7, exportban 5,8 százalékkal emelkedett. Ez - a forint 1,7 százalékos gyengülését figyelembe véve - 4 százalékot meghaladó devizaárszint-emelkedést jelentett, a cserearány 0,8 százalékkal romlott.

Az idén január-februárban a gépek és szállítóeszközök volumene a forgalom mindkét irányában 20 százalékot meghaladó mértékben bővült.

Az árufőcsoporton belül a legnagyobb súlyt kitevő híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportjának volumene az első két hónapban dinamikusan nőtt, ezzel szemben az importé februárban kismértékben lelassult, ami a tv-alkatrészek behozatalában regisztrált csökkenésnek köszönhető.

Az első két hónapban a feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 23, illetve 24 százalékkal volt több, mint az előző évben. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék exportjának volumene az első két hónapban kétötödével emelkedett, elsősorban a gyógyszerkereskedő cégek növekvő forgalma miatt.

Jelentős az autóiparhoz szükséges termékek, így a gumigyártmány mindkét irányú forgalmának és a szakmai, tudományos ellenőrző műszer exportjának volumennövekedése.

Az energiahordozók importvolumene a január-februári időszakra 5 százalékkal csökkent, az elmúlt év azonos időszakához képest. Az import csaknem harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz behozatala több mint 40 százalékkal esett vissza, ugyanis februárban a belföldi igények kielégítése a hazai készletekből történt. A behozatal több mint felét adó kőolaj és kőolajtermék importvolumenének egyharmados növekedése bázishatás következménye - közölte a KSH.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2011. január-februárban 17 százalékkal, az importé 19 százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőtti alacsony szintet.

A kivitel mintegy harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportjának volumene a főcsoport átlagának megfelelően, értéke a világpiaci árak tartós emelkedése mellett mintegy kétharmadával nőtt.

A legnagyobb növekedést az osztrák és holland relációkban, elsősorban a kukoricakiszállításoknak köszönhetően mérte a KSH.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2011 első két hónapjában 18, illetve 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió egészét nézve 76 milliárd forinttal javult, nagyrészt az új tagállamok vonatkozásában.

A KSH adatai szerint 2011. februárban a külkereskedelmi egyenleg 831 millió eurót tett ki, ami 430,2 millió euróval több a januárinál, és 436,8 millió euró javulás 2010 februárhoz képest.

A kivitel 6,667 milliárd eurót, a behozatal 5,836 milliárd eurót tett ki februárban, a kivitel 27,2 százalékkal, a behozatal 20,4 százalékkal bővült az előző év februárjához képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×