eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Járai hét pontja - Több százmilliárdos terhet örököl a következő kormány

A magyar gazdaság még tovább fog süllyedni, az úgynevezett válságkezelés nem alkalmas a krízis valódi kezelésére - mondta Járai Zsigmond, a CIG Közép-Európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, aki szerint ennek a válságnak még mindig nincs vége. A volt jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) zalakarosi vándorgyűlésének mai napján elmondta: legnagyobb gond az IMF-hitel lejárta, ami egyébként a pénzügyi válságtól megmentett minket.

Magyarországon nem alakult ki a válságtudat, politikusaink és a lakosság nem is érzi, mekkora a baj - mondta a volt jegybankelnök, aki utalt a svéd példára, ahol a 90-es évek elején a nagy váltást éppen az erős válság okozta.

Járai szerint a fontos rövid távú lépések ugyan megtörténtek, de ez nem elegendő, mert a hosszabb távú lépések hiányoznak. A válságkezelés a költségvetésre fókuszál, de az csak egy területe a krízisnek, de ennek rövid távú kezelése nem elegendő. A következő kormány több százmilliárdos kiadási igényt fog örökölni a most ideiglenesen eltolt kifizetések miatt. A nagy baj az, hogy a nemzetközi hitelcsomag ideje alatt a változtatásokat el sem kezdtük.

A fő gond a versenyképesség csökkenése - mondta a CIG elnöke, aki hét pontban ismertette elképzeléseit.

1. Helyre kell állítani a szétesett kormányzást. Az intézmények tekintélyét helyre kell állítani, kiszámítható, egyértelmű célok mentén haladó kormányzásra van szükség.

2. Szolgáltató államra van szükség a hatalmi, sanyargató állam helyett. Az állam teremtsen lehetőséget a vállalkozóknak, embereknek a jobb életre, a tudás megszerzésére. A hatalmas és drága bürokrácia megöli a magyar gazdaságot, a túlburjánzást meg kell szüntetni. Egy tízperces kávézás közben több mint száz olyan intézményt találtunk, aminek a megszüntetése semmi gondot nem okozna - mondta Járai, aki távlatilag az elektronikus kormányzásban látja a lehetőséget.

3. Rendbe kell rakni az állami költségvetést. Az állami újraelosztást 50 százalék körüli szintről 40 alá kell csökkenteni. Enélkül a nyugati válság vége után sem lesznek jobb helyzetben a vállalkozások. A túlköltekezés négy területen látványos: államigazgatás (minisztériumok, önkormányzatok), szociális kiadások (itt a munkára ösztönzés a fő cél), gazdasági kiadások (metróépítés, BKV, MÁV, állami beszerzések, korrupció, lopások), kamatkiadások (ehhez nem öncélú kamatvágások, hanem hiteles gazdaságpolitika kell). A körben nincs benne az oktatás és az egészségügy - hangsúlyozta Járai. Ehhez jó költségvetési szabályok kellenek, a svéd példa alapján (2 százalékos szufficit, mert a maastrichti kritérium nem elég), betartást biztosító intézményekkel.

4. Az EU-támogatások helyes felhasználása, munkahelyteremtést szolgálva. Magyarország még a görögöknél is rosszabbul használja fel a támogatásokat.

5. Adócsökkentés, adóegyszerűsítés. Ehhez meg kell teremteni a mozgásteret, olyat ne mondjon egy politikus, hogy nincs mozgástér, csináljon - mondta Járai.

6. A monetáris politika kapcsán Járai nem mondott érdemit, de bírálta a felügyeleti politikát, ami a válság egyik felelőse. A devizahitelezést tiltani kellene, mert enélkül a pénzügyi stabilitás nem tartható.

7. A korrupció visszaszorítása. A helyzet egyre romlik, és az állapotunk nemzetközi összevetésben is nagyon rossz.

Erre a hét pontra kellett volna a nemzetközi hitelcsomag forrásait fordítani, véli Járai. Mindehhez társadalmi támogatás, bizalom, hozzáértés, tisztesség kell. Ha ez megtörténik, akkor lehet újra euróról álmodozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×