eur:
389.22
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Megoldási javaslatok arra, hogyan lábalhatunk ki a válságból

A többi között áttekinthetőbbé kellene tenniük a bankoknak egymás számára, hogy mekkora veszteségük származott az elmúlt évek hitelezési gyakorlata miatt - mondta az InfoRádiónak Madár István, a portfolio.hu elemzője a válság lehetséges megoldásáról. Hozzátette: a problémának először az Egyesült Államokban kell elejét venni.

A globális pénzpiaci válság, amely már továbbgyűrűzött a gazdaság többi részébe is, az Egyesült Államokból indult. Az ország a világ legnagyobb gazdasága, amely szinte minden szempontból megkerülhetetlen, azaz nem lábalhat ki a többi ország anélkül, hogy Amerika meg ne oldaná saját problémáját - mutatott rá az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője.

Erős átláthatóság kell a bankrendszerben

Egy biztos, a válság egyik legrombolóbb hatása az, hogy a nemzetközi tőkepiac intézményeinek bizalma egymás iránt is megroppant. A megoldás egyik kulcsa tehát ennek helyreállítása. Világossá kell tenni, hogy az egyes bankok az elmúlt évek felelőtlen és szabályozatlan hitelkihelyezési gyakorlatának következtében pontosan mekkora veszteséget szenvedtek el.

A kereslet mesterséges növelése

A pénzügyi válság mára továbbgyűrűzött a világgazdaság egészére. Madár István szerint ezt nem lehet megállítani, a folyamatnak végig kell gyűrűznie, legfeljebb tompítani lehet. Például úgy, hogy mesterségesen lehet növelni a keresletet, azaz az állami pénzeket kell nyújtani közvetlenül vagy közvetetten a vállalatoknak, amelyek így talpon tudnak maradni és megőrzik munkavállalóikat is.

Csakhogy középtávon már ez is veszélyeket rejt magában, ugyanis egyre több állam adósodhat el a túlköltekezés következtében. Ez pedig hosszabb távon nemhogy növelné, inkább fékezi a gazdaságot.

Rámutatott arra is, hogy egyszeri alkalmakkor a közvetlen állami segítségnyújtás is megoldás lehet, ezzel általában az a probléma, hogy csak a tűzoltást szolgálja, nem a problémák megelőzésére szolgál.

Világos kép a reálgazdaságról

Madár István azt is szükségesnek tartja, hogy az egyes országokról pontosan tudható legyen: milyen viszonyok uralkodnak a reálgazdaságban, azaz például az ingatlanpiacán vagy a munkaerőpiacán.

Mint mondta, ebben kicsit előrébb tartunk a válságkezelésben, mint a bankrendszer átláthatóvá tétele tekintetében.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×