eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Több pénz kell az IMF-nek

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint több pénzre lesz szüksége a szervezetnek a segítségre szoruló országok számának várható növekedése miatt. Dominique Strauss-Kahn azt mondta: az IMF-nek fél éven belül még legalább 100 milliárd dollár pótlólagos pénzforrásra kell szert tennie, mivel egyre több ország fordul hozzá segítségért.

Több pénzre lesz szüksége a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a segítségre szoruló országok számának várható növekedése miatt - mondta a szervezet vezérigazgatója, aki alig burkolt formában gazdaságélénkítő célú kamatcsökkentésre szólította fel az euróövezetet.

Dominique Strauss-Kahn a BBC-nek adott interjúban azt mondta: az IMF-nek fél éven belül legalább 100 milliárd dollár pótlólagos pénzforrásra kell szert tennie, mivel az egyidejűleg problémákkal küszködő országok száma "drámaian nőtt", és ezek a gazdaságok rendre a Valutaalaphoz fordulnak segítségért.

Strauss-Kahn a Japán által felajánlott 100 milliárd dollárt "óriási lépésnek" nevezte. Kijelentette ugyanakkor: ez a tőkepótlás azt jelenti, hogy az IMF-nek "a ma fennálló gond" kezeléséhez van elegendő pénze, és ezen felül is még hozzávetőleg 100 milliárd dollárra lenne szükség, mert a feladat az, hogy a Valutaalap hat hónap múlva is szembesülni tudjon a problémákkal.

Az IMF feltőkésítésének szükségességével Gordon Brown brit kormányfő és független londoni elemzők is egyetértenek, attól tartván, hogy a bajba került feltörekvő gazdaságok finanszírozási igényeihez nem lesz elégséges a Nemzetközi Valutaalap jelenleg szabadon mozgósítható pénzkészlete.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×