eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Tíz éve nem látott mértékben romlanak a magyar cégek várakozásai

Drámai mértékben romlottak a magyar vállalatok várakozásai - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet októberi konjunktúra felvételének eredményéből. A kutatás szerint megnőtt a gazdasági növekedés visszaesésének a valószínűsége.

Az áprilisi 12 százalékos értékről novemberre 7,1 százalékra zuhant a konjunktúramutató. Tíz éve nem romlottak ilyen mértékben a magyar cégek rövidtávú várakozásai, mint a jelenlegi pénzügyi- és gazdasági válság hatására - számolt be a konjunktúraelemzés eredményéről a kamara elnöke.

Parragh László elmondta, hogy a vállalatok bizonytalanok, ami azt jelzi, hogy nem tudják reálisan értékelni a válságot. A külföldi tulajdonban lévő cégeknél esett a legnagyobb mértékben a konjunktúraindex - derül ki a kutatásból, ami azért meglepő, mert általában ezek a vállalatok szoktak optimistábbak lenni recesszió idején.

Szinte valamennyi gazdasági ágazat képviselője a növekedés lassulására vagy válságra számít - az iparban, az idegenforgalomban, a kereskedelemben és az egyéb szolgáltatásoknál egyaránt. A belföldi és az exportértékesítés iránti keresletet, illetve az elmúlt hónapok forgalmát romlónak ítéli meg a kutatásban részt vett 1480 cég.

Az exportértékesítés csökkenését a cégek 33 százaléka jelezte. A piacok gyengélkedése okán az export nem képes dinamizálni a magyar gazdaságot, sőt a várható visszaesés egyik legfontosabb kiváltója. A cégek a beruházások elhalasztásával reagálnak a romló kilátásokra, ami nemcsak az építési-, hanem a gépberuházásokat is a mélybe húzza.

Jövőre a cégek 28 százaléka tervezi csökkenteni a foglalkoztatottak számát, ez a tendencia leginkább az ipart érinti. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormánynak az uniós forrásokból 300-400 milliárd forintot át kellene csoportosítania a vállalkozások élénkítésére, továbbá hasonló méretű átrendezés lenne kívánatos az adórendszerben is.

A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet ügyvezető igazgatója szerint a problémát az okozza, hogy egy lokális ciklikus mélypont, az európai konjunkturális válság és a pénzpiaci sokk egyszerre gyűrűzött be a gazdaságba. Ugyanakkor Tóth István János elmondta: a konjunkturális válságokra a magyar cégek rugalmasan szoktak reagálni, így a jelenlegi válság egy fellendülés kezdete is lehet.

A kutatás szerint a pénzügyi válság az üzleti helyzet és a kilátások idei javulását törte meg, ez a trend az után volt megfigyelhető, hogy a 2007-es megszorító csomagot kezdte feldolgozni a magyar gazdaság. A romló várakozások miatt 2009-re megnőtt a gazdasági növekedés visszaesésének az esélye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×