eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Visszaminősítette a Moody's Magyarországot - és nyolc bankot

Visszaminősítette, de még az elsőrendű "A" besorolási sávban tartja a magyar szuverén adósosztályzatot a Moody's Investors Service, amely szerint a korábbi évek "nem megfelelő" gazdaságpolitikája most, a jelenlegi kockázatkerülő környezetben növeli az ország sérülékenységét. Az intézmény később nyolc magyar bankot is visszaminősített.

A Moody's pénteki londoni bejelentése szerint Magyarország devizában és forintban kiadott államkötvényeinek eddigi "A2"-es besorolása, valamint a devizabankbetéti országplafon szintén "A2"-es osztályzata egy fokozattal "A3"-ra romlik, és az új besorolásokra további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás érvényes.

Magyarország - náluk közepes befektetői - "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings október közepén stabilról negatívra rontotta, a Standard & Poor's pedig negatív kihatású figyelőlistára helyezte.

A Moody's a pénteki osztályzatrontás előtt stabil kilátást tartott érvényben Magyarországra.

Már nem volt tartható

Magyarország egyes adósmutatói "sokkal gyengébbek" más, azonos besorolású országokéinál, a Moody's Investors Service ezért tartotta indokoltnak rögtön a szuverén adósosztályzat rontását, előzetes negatív kilátás nélkül, mondta pénteken Jonathan Schiffer.

A nemzetközi hitelminősítő alelnöke szerint eddig az tartotta a magyar adósságot az "A2"-es osztályzaton, a besorolást pedig stabil kilátáson, hogy a piac mindig is nagyon kedvezően ítélte meg Magyarországot ahhoz képest, amit "a magyar adósság- és likviditási ráták egyébként sugalltak volna".

Magyarország eddig könnyen és olcsón vehetett fel kölcsönt, tekintettel arra, hogy mindig nagyon jó törlesztő volt. A könnyű és olcsó piaci hozzáférés ellensúlyozta "a nagyon kockázatos" adósság- és likviditási rátákat, és ez tette lehetővé a Moody's számára a stabil kilátás fenntartását, egészen addig, amíg ez a könnyű feltételekkel, csekély felárakkal jellemzett hozzáférés fennállt, mondta a cég alelnöke.

Schiffer szerint a globális likviditás összeroppanása azonban nagyon gyors folyamat volt, és ez az a tényező, amely miatt a cég úgy érezte: nem követhető a szokásos eljárás, vagyis a leminősítés előtt először a negatív kilátás, majd a negatív figyelőlistára vétel.

Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben csak a Magyarország számára jóváhagyott 25,1 milliárd dolláros pénzügyi védőcsomag miatt tartja-e továbbra is a Moody's elsőrendű sávban a magyar adósbesorolást, az alelnök mindazonáltal határozott nemmel válaszolt, mondván: ehhez hozzájárul annak figyelembevétele is, hogy az EU-integrációs folyamattal a magyar jogi, szabályozói és intézményi rendszer rendkívüli mértékben megerősödött.

Nyolc bankot is visszaminősítettek

A nemzetközi hitelminősítő péntek esti londoni bejelentése szerint az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, az MKB Bank, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB hosszú és rövid futamú devizabankbetéti osztályzatai változnak az eddigi "A2/Prime-1"-ről "A3/Prime-2"-re.

A Moody's az új - változatlanul elsőrendű - osztályzatokra további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe a régi besorolások stabil kilátása után, csakúgy, mint a szuverén besorolás esetében.

A cég szerint a szuverén leminősítés az érintett bankok pénzügyierő-osztályzatait, forintbetéti besorolásait, valamint deviza- és forintadósi osztályzatait nem érintette.

A Moody's azonban - külön minősítési döntéssel - az OTP Bank pénzügyierő-osztályzatát, hosszú futamú forintbetét-besorolását, valamint deviza- és forintadósi osztályzatát leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte, arra hivatkozva, hogy a romló működési környezet várhatóan érinteni fogja a pénzintézet kockázati profilját.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×