eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Ha a reformok nem elég mélyrehatóak, akkor nem hozzák meg az eredményt"

Mik az államháztartás problémái, mit kellene tenni a versenyképesség javításáért, a magyar gazdaság állapotának javításáért - ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a Figyelő 8., Vissza a jövőbe című pénzügyi csúcstalálkozója.

A szuperkapitalizmus válságának nevezte napjaink történéseit Stumpf István, aki szerint robbanásveszélyes a helyzet. A Századvég Alapítvány elnöke, volt kancelláriaminiszter azt mondta, a válság egyik oka, hogy a korporatív érdekek rátelepedtek a politikára, ezért annak döntéseit inkább a vállalatok, mint a közösség érdekei befolyásolták.

Az elmúlt 20 évben uralkodó neoliberális program és filozófia megbukott - jelentette ki Stumpf István. A bankválság átgyűrűzik a reálgazdaságba, és azok közül is egyre többen követelik az állami beavatkozást, akik korábban ez ellen érveltek.

Újra kell gondolni az állam szerepét - jelentette ki a politológus. "Az állam és a privát szféra közötti együttműködésben a neokorporatív stratégiák azok, amelyek használhatóak arra, hogy a társadalmi jólét ne csak gazdasági alapú megfontolásokon nyugodjon. Az állam megerősítése nélkül, azt gondolom, elképzelhetetlen a jó kormányzás" - hangsúlyyozta.

Stumpf István kifejtette: erősnek, hatékonynak, aktívnak, ha kell, beavatkozónak, és intelligensnek kell lennie az államnak. Szerepe újradefiniálásához a két nagy párton messze túlmutató, valódi társadalmi kiegyezésre, megegyezésre van szükség, amihez új legitimáció, új választás kell.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter röviden reagált Stumpf István előadására. Azzal kapcsolatban, hogy a szuperkapitalizmusnak és a neoliberális piacgazdaságnak vége, azt mondta, ő nem fogalmazna meg kategorikus imperatívuszokat. "Nem tudjuk még, hogy minek mi a vége. Van olyan félelmem és gyanúm, hogy nem piaci kudarcokkal, hanem kormányzati kudarcok sorozatával állunk szemben" - fogalmazott Bokros Lajos, aki Szlovákiával példálózva a reformok fontosságát emelte ki.

Magyarország 1998-ig a reformok élvonalában haladt, azóta viszont hol lopakodva, hol nyíltan folyik a reformok rombolása - mondta. Az utolsó nagy reform Magyarországon a nyugdíjreform volt 1998-ban, akkor, amikor a szomszédos, kétségbeejtő helyzetben lévő Szlovákiában Ivan Miklos vette át a gazdasági kormányzást.

Ezután kezdődött meg a Dzurinda-kormány két ciklusa alatt az a korszakalkotó reformfolyamat, amelynek eredménye a szlovák fejlődés - fejtette ki Bokros Lajos. "Szlovákia képes volt felzárkózni a másik három visegrádi országhoz, hanem még ezeket meghaladó teljesítményre is képes volt" - fogalmazott.

Ivan Miklos volt szlovák pénzügyminiszter részletesen ismertette a sikeres szlovák adóreformot, és kiemelte: ha a reformok nem elég mélyek és átfogóak, akkor nagyon sokba kerülnek, és nem hozzák meg a várt eredményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×