eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

PSZÁF: nem meglepő, hogy csökkent a bankok jövedelmezősége

Csökkent a bankszektor jövedelmezősége 2007-ben, és élesedett a szolgáltatók között az árverseny - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a tavalyi évről kiadott elemzéséből. Binder István, a hatóság szóvivője elmondta: a fokozódó verseny egyik következménye a kockázatosabb hitelezés.

Egy kitűnő periódus után csökkent a bankok jövedelmezősége 2007-ben, ám ez nem meglepő, elemzők és szakértők 2006-ra is ezt várták - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Binder István az okok között megemlítette, hogy 2007-ben a szolgáltatói verseny tovább erősödött, és a további piaci terjeszkedésnek, az egyes szereplők részéről a fiókok kialakításának és a technológiai fejlesztésnek olyan költségei akadtak, amelyek rontották ezt az eredményt.

A korábbi lakáshitel támogatási rendszer visszaszorulása is hatással volt a jövedelmezőségre, valamint a hazai gazdaság gyengülő megtakarítási képessége is a rontotta az eredményt - fejtette ki.

A PSZÁF szóvivője a jövedelmezőség csökkenésében a bankszektor kedvezőtlenebb adóztatási rendszer, például a kamatadó forrás elterelő hatása is szerepet játszott.

Binder István kiemelte: a fokozódó verseny akkor adhat okot aggodalomra a felügyelet számára, ha ez a szolgáltatások és a feltételek valamilyen lazább értelmezését jelentené a bankok oldaláról. Erre vannak jelek, például a hitelezésnél és a szolgáltatásoknál a lazuló kondíciók és a lazuló termékstruktúra - hangsúlyozta.

A szóvivő hozzáfűzte, hogy a devizahitelek előretörése, különösen a japán jen hitelek súlyos kockázatokat hozhatnak magukkal.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×