eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Magyarország bajban van"

A kisvállalkozók nem túl bizakodóak, mégis létszámot bővítenének. A nagyok derűlátóak, fejlesztő beruházásaik után viszont elbocsátást terveznek. Minderről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Parragh László elmondta: a 8000 cégre kiterjedő felmérésük szerint a kisvállalkozók üzleti helyzetüket tekintve nem túl bizakodóak, ugyanakkor munkaerő-bővítésben gondolkoznak. A kisebb cégek sokkal szubjektívebben ítélik meg a saját helyzetüket, és az országét. Jobban befolyásolják őket az aktualitások, vagy éppen a kormányzati propaganda.

A nagyvállalkozók ugyanakkor derűlátóak. Ezek a cégek 1-2 évre előre terveznek, és nem befolyásolja őket például a napi politika. Ennek ellenére középtávon dolgozókat bocsátanának el, beruházásaikkal éppen ezt akarják elérni.

Baj van

Parragh László a Moody's hitelminősítő leminősítésével kapcsolatban azt mondta: Magyarország bajban van. Mint ismeretes, a cég szerdán kilátásba helyezte a magyar szuverén adósság leminősítését.

A kamara elnöke szerint a magyar költségvetési politika az utóbbi években elveszítette hitelét. A befektetők azonban a választások közeledtével nem csak attól tartanak, hogy a politika nem tartja be az ígéreteket, hanem attól is, hogy betartja.

Önmagát beteljesítő jóslat

Mára a hitelminősítők is kezdik saját hitelüket védeni. Kezdenek felzárkózni azok mögé, amelyek szerint Magyarország bajban van. Ez egy önmagát beteljesítő jóslatként válságot gerjeszthet, amelyet nehéz lesz kezelni.

Mindez azt válthatja ki, hogy a befektetők elkezdik Magyarországról kivinni a pénzüket, ez pedig a forint romlását hozhatja. Ennek hatására az is előfordulhat, hogy a devizahitelekért egyik hónapról a másikra 10, vagy 20 százalékkal többet kell fizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×