eur:
394.49
usd:
370.24
bux:
65491.71
2024. április 23. kedd Béla

Előnytelen a MOL Rt. számára az új megállapodás?

Az elemző szerint akár előnytelen is lehet a MOL Rt. számára az E.ON-Ruhrgas International (ERI) és a magyar olajtársaság gázüzletágának eladásáról szóló végleges megállapodás. A MOL Rt. szerint a társaság rendkívül előnyös üzletet kötött. A Fidesz elnöke azt mondta, hogy pártja nem támogatja az állami tulajdon mérséklését.

A két cég az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően csütörtökön módosította a 2004 novemberében aláírt szerződést. Ennek nyomán elméletileg nő a gázüzletág vételára.
A szerződés szerint az E.ON 300 millió euró vételárat és 600 millió forint kölcsöntörlesztés, valamint bizonyos feltételek teljesülése esetén további 290 millió eurót fizet a magyar olajipari vállalatnak 2009-ig részletekben.

Molnár József, a MOL Rt. pénzügyi igazgatója az InfoRádióban azt mondta, hogy a 290 millió euró "egy lehetőség", amely a kereskedő leányvállalat jövedelemteremtő képességétől függ.

A pontos feltételeket a felek bizalmas információként kezelik - tette hozzá.

Molnár József közölte: a MOL Rt. úgy látja, hogy rendkívül előnyös üzletet kötött, mert sikerült értékesítenie a gázüzletágat, amely nem tartozik a kulcsfontosságú tevékenységei közé.

A Fidesz továbbra is csak állami részvétellel tartja elképzelhetőnek a földgázellátás biztosítását. A nagyobbik ellenzéki párt elnöke úgy fogalmazott, hogy nem támogatják az állami tulajdonrész mérséklést a területen.

Orbán Viktor a gázszolgáltatással összefüggésben arról is beszélt, hogy Magyarországnak minél hamarabb megoldást kell találnia arra, miként csökkentheti függősségét Oroszországtól.

A volt miniszterelnök példaként említette új energiaforrások felhasználását javasolta.

A MOL Rt. pénteken arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy az új megállapodás értelmében az ERI teljes egészében megvásárolja a MOL földgázellátással, illetve tárolással foglalkozó részvénytársaságait. Az eredeti megállapodás a cégek részvényeinek 75 százalékáról szólt.

A plusz 25 százalék értékesítéséhez még a Magyar Energia Hivatal engedélye szükséges.

A két társaság 100 százalékának eladását az Európai Bizottságnak a tranzakcióra adott feltételes engedélye kötötte ki.

A végleges vételár a tranzakció zárásakor fennálló tényleges hitel és forgótőke mértékének, valamint néhány ármódosító tételnek figyelembe vételével alakult ki.

A gázellátó és -tároló cégek tulajdonjoga száz százalékának vételára a 2006. március 31-ei várható mérleg alapján és a MOL lehetséges pénzügyi kötelezettségeinek maximális összegével módosítva 300 millió euró.

Ezen túlmenően az ERI átvállalja a MOL-nak a két részvénytársasággal szemben fennálló 600 millió euró értékű teljes tulajdonosi hitelét. Az egyes ármódosító tételek hatására a vételár maximum 290 millió euróval növekedhet.

A meghirdetett 2006-2010-es stratégiával összhangban a MOL a gázüzletből felszabadított tőkét legfontosabb üzleteiben, a kutatás-termelésben, valamint a feldolgozásban és kereskedelemben fekteti be. A cég a pénzt olyan értékteremtő beruházásokra kívánja fordítani, amelyek megfelelő növekedést biztosítanak a MOL-csoport számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×