eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

2007-re összeáll a Nabucco-szerződés

Legkésőbb 2007 végéig megszületik a végleges megállapodás a nemzetközi együttműködésben létesítendő Nabucco gázvezeték megépítéséről - közölte kedden a Deutsche Wellének adott nyilatkozatában Otto Musilek, a Nabucco-terv irányítóbizottságának elnöke.

Addig a gázszállítókkal meg kell kötni a szállítási szerződéseket, hogy 2008-ban megkezdődhessen az építkezés.

Az Ausztria és Törökország között tervezett 3300 kilométeres gázvezeték Közép-Ázsiából és a Kaszpi-tenger körzetéből szállítana gázt Közép- és Nyugat-Európa irányába az alsó-ausztriai Baumgarten érintésével, építési költsége a jelenlegi elképzelések szerint mintegy 4,6 milliárd euró lenne. A vezeték a tervek szerint 2011-ben kezdene üzemelni.

Musilek hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a terv megvalósítása során az orosz gázkészletek után a nagyságra második, iráni lelőhelyekhez is hozzáférjenek. Azerbajdzsán és több arab ország is a lehetséges szállítójelöltek között van.

Az ukrán-orosz gázvita növeli az érdeklődést a Törökországból Ausztria felé tervezett Nabucco gázvezeték iránt, amely csökkenti Európa függőségét az orosz gáztól. A tervben részes osztrák OMV képviselője elmondta: hivatalos döntés még nem született meg a vezeték megépítéséről, először a keresletet kell felmérni.

A vegyes vállalat jelenleg a lehetséges vevőkkel tárgyal. A román Transgaz egyik vezetője szerint most a már eddigi érdeklődők mellett újabb befektetőket keresnek, hogy javítsák a terv hitelfeltételeit.

Bécsben június végén írták alá a vegyes vállalat létrehozatalára vonatkozó megállapodást a nemzetközi Nabucco földgázvezeték megépítésében érdekelt vállalatok: a török Botas, a bolgár Bulgargaz, a magyar Mol, az osztrák OMV Gas és a román Transgaz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×