INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Javuló infrastruktúra, magasabb költségek

Infostart / InfoRádió
Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tagjai szerint az elmúlt öt évben kedvezően változott Magyarországon az ipari infrastruktúra, a munkaerőpiac és a közlekedési feltételek, romlott azonban az üzleti környezet stabilitása, a foglalkoztatás összköltsége - derül ki a Befektetői Barométer 2005 felmérésből.

Az AmCham és a Gallup Organization július és szeptember között végzett felmérését ismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón Manchin Róbert, a The Gallup Organization Europe regionális elnöke elmondta: a felmérésből látható, hogy Magyarországon a munkaerőpiac megítélése kettős.

A megkérdezett vállalatok túlnyomó többsége szerint javult a munkaerő termelékenysége és a munkavállalók nyelvtudása. A befektetők ugyanakkor még mindig nehezen találnak megfelelően szakképzett munkaerőt, megfelelő vállalkozói készséggel és nyelvtudással rendelkező munkavállalót.

Manchin Róbert elmondta: a többi európai ország munkavállalóival összehasonlítva, a magyar fizikai dolgozók tudását és képzettségét szinte azonosnak ítélik.

Hozzátette: a magyar munkavállalókkal kapcsolatban az a vélemény alakult ki, hogy bár kreatívabbak, mint a többi európai ország munkavállalója, a fizikai munkát végzők kevésbé motiváltak, és sem a szellemi, sem a fizikai munkát végzők nem elég lojálisak.

Manchin Róbert elmondta: az üzleti környezet elmúlt öt évben történt változásának értékelése során a vállalatok vezetői leginkább a szabályozás kiszámíthatóságának csökkenését és a kormányzati szabályozói környezet romlását említették. Hozzátette: ugyanebben az időszakban a megkérdezettek szerint nőtt a korrupció Magyarországon.

Köves Péter, a felmérést támogató Clifford Chance magyarországi cégének irodavezető partnere szerint az üzleti környezet jobb, mint a közérzet.

Úgy fogalmazott: "problémát jelent, hogy a befektetőket nem hagyják a dolgukat végezni". Bár a befektetői bizalom folyamatos erősödését jelzi az új zöldmezős beruházások nagy száma, a megkérdezettek 44 százaléka szerint az általános kormányzati szabályozói környezet romlott az elmúlt öt évben. Hozzátette: a cégek lényegében az üzleti környezet stabilitása szempontjából fontos valamennyi területen kedvezőtlen irányú változást jeleznek az öt évvel ezelőtti állapothoz képest.

Fáth Péter, a kamara vezérigazgatója elmondta: a cégek Csehország üzleti életének elemeit a magyarországihoz hasonlónak érezték. A különbség elhanyagolható, de a megkérdezettek szerint Csehország valamivel jobb üzleti környezetet biztosít - tette hozzá.

A kamara vezérigazgatója közölte: a válaszadók jelentős többsége szerint Románia és Bulgária előnnyel bír Magyarországhoz képest a vállalati adózás és a foglalkoztatás költségeinek összehasonlításakor.

A felmérés szerint a megkérdezettek 58 százaléka mondta, hogy Magyarország 2010-ben csatlakozik az eurózónához, több mint harmaduk szerint erre csak 2010 után kerül sor.


A címlapról ajánljuk