eur:
389.5
usd:
363.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Young girl standing in front of the air conditioner and trying to adjust the temperature.
Nyitókép: Getty Images/ Aja Koska

Egy rosszul kiválasztott klímával akár százezreket is bukhatunk

Antal Mihály, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője szerint ha a klíma vásárlásakor valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor általában nem az.

A kánikula idején szereznek be klímaberendezést, egyesek a legdrágább készüléket, mások igyekeznek a legolcsóbban megúszni a műveletet. A szakértő szerint mindkét véglet rosszul sülhet el: a teljesítményválasztás során az alul- és felülméretezés egyaránt komoly problémákat okozhat – írja a novekedes.hu.

Előbbi esetben ha a berendezés állandóan túlterhelt állapotban van, nem biztosítja a kívánt hőmérsékletet. Az utóbbinál pedig a gép nem tudja felvenni azt az üzemállapotot, ahol hatékonyan tudna dolgozni, emiatt folyamatosan be- és kikapcsol, így energiát pazarol, továbbá a lakás hőmérséklete nem lesz állandó – mondta Antal Mihály, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

Hozzátette:

a klímaválasztást azzal is el lehet rontani, ha nem vesszük figyelembe, milyen funkciókat szeretnénk a jövőben igénybe venni.

A klímás fűtés a rezsicsökkentés korlátozása óta különösen kedvező alternatívája a gázkazánnak: a hazánkban hatályban lévő rendelet szerint ugyanis igényelhető H-tarifa, ezzel a fűtésszezonban a továbbiakban is a rezsicsökkentett ár alatt, 36 forintos kilowattóránkénti áron vételezhetik a fogyasztók az áramot, ráadásul erre nem vonatkozik felső korlát. Így ahol meghaladná a fűtési energiaszükséglet a hatósági áron vételezhető mennyiséget, jelentős összegeket takaríthatnak meg, ha olyan klímaberendezést választanak, amely fűtésre is alkalmas.

"Ehhez egy 3,4-es SCOP feletti klímaberendezésre van szükség, minél magasabb ez a mutató, annál magasabb energiaosztályba sorolják a berendezést, és az üzemeltetés során annál kisebb lesz a felhasznált energia, ezáltal az üzemeltetés költsége" – magyarázta Antal Mihály hangsúlyozva: ha beszereztünk egy ilyen klímát, akkor lehet igényelni a H-tarifát az áramszolgáltatónál, amelynek a fogyasztását egy külön villanyóra méri.

Amire figyelni kell a klíma vásárlásakor

A szakértő azt javasolja, vásárláskor olyan márkát válasszunk, amelynek stabil a háttere és a minősége, megfelelő a szervizhálózata, biztosítja a megfelelő garanciát, a készüléket pedig olyan cégtől vásároljuk meg, amelynek van múltja, elérhetősége. "Ellenkező esetben akár több százezer forintot is lehet bukni: ha rosszul választunk készüléket, akkor akár mehet az egész a kukába, és elúszik a beszerelésre kiadott összeg is" – mutatott rá Antal Mihály.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem az. Jelen helyzetben OEM márkáknál bruttó 200-220 ezer, gyári márkánál bruttó 250 forintos ár alá nem érdemes menni vásárláskor.

Így választanak a magyarok

A szakértő szerint hazánkban leginkább a jól ismert, gyári márkákat kapkodják el a vevők, mégpedig a legtöbb esetben fűtésre alkalmasat, az alapgépeknek legfeljebb a nyári dömpingnél van létjogosultságuk. Árfekvés tekintetében ezek középkategóriás készülékek, felszereltségük pedig attól függ, hogy a forgalmazók mivel akarnak kedveskedni a felhasználóknak, ez lehet például Wi-Fi vezérlés, téliesítés, különböző szűrők, vagy újabban mesterséges intelligencia által vezérelt, öntanuló berendezések.

A számokat tekintve a 2022-ben értékesített magasoldalfali berendezések eladása 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a Cool4uKft. pedig ugyanebben az időszakban 38 százalékos növekedést ért el, ami a kánikuláknak is köszönhető.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×