eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
PRODUCTION - 12 March 2022, Thailand, Ko Phi Phi Leh: View of a deserted Maya Bay. Due to the limited number of visitors, deserted pictures of Maya Bay are now possible again. Only 375 people are allowed on the beach at the same time. (to dpa: The Beach: From paradise to tourism hell and back) Photo: Carola Frentzen/dpa (Photo by Carola Frentzen/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Carola Frentzen/picture alliance via Getty Images

Ilyen a fenntarthatóság: Újranyílt a túlzott turizmus miatt bezárt csodastrand

Thaiföld egyik ékessége A part miatt lett világhírű. Most új szabályok mellett lehet csak látogatni, és ezekről igencsak megéri tájékozódni indulás előtt.

Nagy figyelmet kapott négy éve a thaiföldi kormány döntése, amely értelmében lezárták a Ko Phi Phi Lee szigetcsoporthoz tartozó Maya-öböl strandját. A festői helyszínt a Leonardo DiCaprio főszereplésével ott forgatott A part című 2000-ben bemutatott film révén szállták meg a turisták, és a tömeg által okozott környezetterhelés - és környezetszennyezés - olyan méreteket öltött, hogy eltűntek a vadon élő állatok nemcsak a vízből, hanem a szárazföldről is, továbbá elpusztult a korallok becslések szerint mintegy 90 százaléka. És ha ez, meg a vízbe ázó naptejek pusztítása még nem lett volna elég, óriási mennyiségű szemét halmozódott fel a csöppnyi öbölben, ahol egy nap akár hatezer ember is megfordult.

2018-ban tehát a thai hatóságok lezárták a strandot, a turisták pedig azóta vágták a centit, hogy ismét együtt úszhassanak a halakkal a festői korallzátonyok között.

A helyszínt januárban ismét megnyitották, ám a korábbiaknál jóval szigorúbbak az előírások - idézte az Index a The Guardian beszámolóját.

PRODUCTION - 12 March 2022, Thailand, Ko Phi Phi Leh: Signs read the new rules after the reopening of Maya Bay. The rules for visiting the dream beach in southern Thailand are strict. (to dpa:
Táblák mutatják az újranyílt öböl látogatására vonatkozó új szabályokat, köztük azt is, hogy tilos fürdeni. (Carola Frentzen/picture alliance via Getty Images)

A hajósok számára kialakított móló messzebb került a Maya-öböltől és csak nyolc hajó tud kikötni egyszerre, legfeljebb egy óra hosszára, és csak 10-16 óra között. Időpontot kell emiatt foglalni utazásszervező vagy egy alkalmazás segítségével. Egyszerre legfeljebb 375 ember látogathatja meg a legendássá vált öblöt, ami bár még mindig sok, de a hatóságok szerint fenntartható.

A partra egy deszkasétányt építettek, ezen lehet besétálni a sűrű dzsungelbe is. Közben egy nagy tábla tekint szigorral a turistákra, mutatva azt is, hogy fürdeni bizony nem lehet.

Cserébe viszont mentesült a parti növényzet és a vízi élővilág is a turisták okozta károktól, és főképp egyáltalán nincs olyan elviselhetetlen tömeg, mint korábban - írta a brit lap helyszíni tudósítója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×