eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Az 52. Kékszalag Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonkenese közelében 2020. július 30-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Drámai a helyzet a Balatonnál

A kikötők megteltek, és számos hajótulajdonos nem is tudná kifizetni a magas bérleti díjat. De akkor hová kerülnek a hajók? A megoldás a bójázás lehet.

Több mint 210 vitorlástulajdonos jelezte írásban, hogy szeretné bóján tartani hajóját a Balatonon. A kikötőhelyek ugyanis elfogytak, vagy megfizethetetlenek. Szakértői csapat alakult, hogy feltérképezzék a múltban létező, mára már elfeledett bójázás lehetőségeit.

Lehet, hogy az idei szezonban sok helyen találkozhatunk bójához kötött vitorlásokkal a magyar tengeren. Ezen dolgozik Gerő András, aki szerint a kikötőkben minden helyet eladtak, ráadásul, mint mondja, a megemelt kikötői árakat a kisebb hajók tulajdonosai nem tudják kifizetni, így számos vitorlás partra kerül.

Gerő András szerint drámai a helyzet. Megoldást kell keresni a kiszoruló hajók elhelyezésére, mert lehet, hogy a legtöbb veszélyes hulladékként végzi. A beérkező panaszlevelekből észleltem a bajt, és megkerestem azokat, akik segíteni tudnak.

Végignéztük, hogy mi lenne a teendő, hogy lehetne ezt megoldani, milyenek a jogszabályok. Elvileg a Balatonon nem tiltott a bójázás. Egyébként a az északi parton a múlt század végéig főleg ily módon álltak a csónakok és vitorlások – mondta Gerő András a likebalaton.hu kérdésére.

Ha sokunknak nem is tűnt fel, az igazság az, hogy most is több száz hajó van bóján a Balatonon.

Ők azok, akik áldozatként kikerültek a kikötőkből. A bevállalósabbak házilag barkácsolt eszközön állnak, például egy kibetonozott traktorgumira kötve. De ez nem környezetkímélő, ráadásul veszélyes. Képzeljük el, ha egy elsüllyedt hajóba beakad egy arra rohanó vitorlás! Súlyosan megsérülhet, hiszen a víz alatt nem láthatjuk az akadályt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×